Οικονομία

Κορκίδης: Μαραθώνιος που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου η αντιμετώπιση του πληθωρισμού


«Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, ενώ είναι ένας αγώνας "μαραθώνιου δρόμου", όπου οι δυνάμεις της αγοράς και των νοικοκυριών δοκιμάζονται».

 Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει πληθωρισμό 3,5% και ανατιμήσεις 8,9% στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο.

 Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε:

 Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, ενώ είναι ένας αγώνας "μαραθώνιου δρόμου", όπου οι δυνάμεις της αγοράς και των νοικοκυριών δοκιμάζονται.

 Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, νέα άνοδο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα, που εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις 8,9%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο εμφάνισε αύξηση με ρυθμό 3,5% ετησίως, από το 3% του περασμένου μήνα. Η ετήσια αύξηση του Γενικού ΔΤΚ, προήλθε κυρίως από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Σε μηνιαίο επίπεδο, στη σύγκριση Δεκεμβρίου - Νοεμβρίου ο Γενικός ΔΤΚ εμφάνισε μείωση κατά 0,1%, μετά τη μείωση κατά 0,4% του Νοεμβρίου. Ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών επιδρώντας αρνητικά και στην αγορά.

 Ο "πληθωρισμός της απληστίας", στον οποίο πρόσφατα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτός, διεθνώς γνωστός ως "greedflation", προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο οικονομικό πεδίο, συμπαρασύροντας προϊόντα και υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός δείχνει "ανίκητος" και απασχολεί πλέον σοβαρά τόσο την ελληνική αγορά, όσο και τις υπόλοιπες χώρες, για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

 Παρά την θετική εικόνα της οικονομίας, οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν και συνδέονται κατά κύριο λόγο με την μετεξέλιξη του πληθωρισμού από ζήτησης και κόστους σε απληστίας ή αισχροκέρδειας, με αναδιανεμητικές επιπτώσεις, που βελτιώνουν τη θέση κάποιων ισχυρών, επιδεινώνοντας τη θέση κάποιων μικρομεσαίων, που συνήθως είναι αυτοί "που πληρώνουν το μάρμαρο". Βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου το οποίο επηρεάζει το καταναλωτικό κοινό που δεν βλέπει τις ποσοστιαίες αυξομειώσεις αλλά μετρά την αγοραστική του δυνατότητα μπροστά στο ράφι.

 Η κυβέρνηση προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που στοχεύουν να περιστείλουν τον πληθωρισμό, αλλά και να επαναφέρουν την αγοραστική δύναμη πρωτίστως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος με απρόβλεπτες ανηφόρες και κατηφόρες στον οποίο η κυβέρνηση έχει δείξει τις αντοχές της με δραστικά μέτρα.

 Τους τελευταίους μήνες του 2023, ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης "κινούνταν σαν ασανσέρ". Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, ήρθε το άλμα στο 3,8% τον Οκτώβριο, ακολούθησε πτώση στο 2,9% τον Νοέμβριο και στη συνέχεια ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat σκαρφάλωσε και πάλι στο 3,7% τον Δεκέμβριο και αντίστοιχα στην ευρωζώνη από 2,4% στο 2,9%.

 Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του 2022, παρουσίασε μικρότερη αύξηση 3,5%, έναντι της αύξησης 9,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021.

 Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δείχνει "ανίκητος" και η ακρίβεια απασχολεί σοβαρά, τόσο την ελληνική αγορά, όσο και την οικονομική πορεία όλης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα ευθέως συγκρίσιμα στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις