Με το θέμα των Τεμπών να κυριαρχεί στην κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε συμπληγάδες, προσπαθώντας αφ' ενός να αποκρούσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και ταυτόχρονα να αποφύγει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η σταδιακή διαμόρφωση μιας δυναμικής “κοινωνικής αντιπολίτευσης”''.
Η αντιπολίτευση αυτή εκφράζεται τώρα μέσα από συλλαλητήρια, αλλά σύντομα μπορεί να αποτυπωθεί και δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου,
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση και την κυβερνώσα ΝΔ, αλλά το σύνολο των συστημικών πολιτικών δυνάμεων – περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ολες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος “ροκανίζεται” καθημερινά και η κρίση εμπιστοσύνης γίνεται ενδημικό φαινόμενο, που εξαπλώνεται από τα κόμματα στους θεσμούς και από τη Δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα στους αρμούς της εξουσίας.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η απαξίωση και η κρίση εμπιστοσύνης αρχίζουν να επηρεάζουν πλέον τη στάση, τις απόψεις και τις προτιμήσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος. Το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές στα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ψηφοφόρων που στρέφονται προς τα θεωρούμενα “αντισυστημικά” κόμματα.
Πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν αντισυστημικές απόψεις σε διάφορα θέματα – από τα οικονομικά μέχρι το ρόλο των κομμάτων και την απονομή της Δικαιοσύνης – χωρίς να πάψουν να δηλώνουν ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις και έρευνες κοινής γνώμης, ένας στους 3 ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο αντισυστημισμός είναι “θετικός”, ενώ ένας στους 2 πιστεύει ότι είναι δείγμα μιας κοινωνίας που έχει αντανακλαστικά.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση, που προδικάζει ενδεχομένως σημαντικότερες αλλαγές στο εκλογικό σώμα και στους συσχετισμούς κομματικών δυνάμεων, είναι ότι πάνω από 1 στους 3 (το 35% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση κάποια αντισυστημική πολιτική δύναμη.
Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί
Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων προκαλούν έντονη ανησυχία στο Μαξίμου, καθώς επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το θέμα των Τεμπών αποτελεί αυτή την περίοδο βασικό καταλύτη διαμόρφωσης τάσεων και επιλογών στο εκλογικό σώμα.
Προβληματίζει ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ χάνουν έδαφος οι πολιτικές δυνάμεις -όπως η “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου - που φάνηκε να συμπλέουν με την κυβέρνηση στο θέμα των Τεμπών. Αντίθετα, ενισχύεται η “Ελληνική Λύση” του Κ. Βελόπουλου, ο οποίος το έχει αναδείξει σε άξονα της πολιτικής του καμπάνιας.
Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, όπου ο μεγαλύτερος κερδισμένος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) είναι η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνταντοπούλου, που έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να χυθεί φως στα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.
Δημοσκοπικά οφέλη αποκομίζουν κα τα άλλα δύο κόμματα της αριστεράς που θεωρούνται ως ένα βαθμό “αντισυστημικά” - το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη και η Νέα Αριστερά.
Καθώς η κρίση εμπιστοσύνης κλιμακώνεται και “κανένας πλέον δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα” - κατά την έκφραση κορυφαίου κοινοβουλευτικού, το θέμα των Τεμπών θα συνεχίσει να αποτελεί καταλύτη αλλαγών και διεργασιών στο πολιτικό πεδίο.