Η κροατική κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ ως επίσημου νομίσματος, διότι- όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς- «μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη αποτελεί μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι όταν η Κροατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε αυτή τη δέσμευση.
Επισήμανε, επίσης, ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δηλώνει ότι η Κροατία έχει (μακρο)οικονομικές ανισορροπίες αλλά δεν είναι πλέον υπερβολικές.
«Θα εντατικοποιήσουμε τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, με την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος σε λίγα χρόνια, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιούν τα οφέλη του δεύτερου πιο σημαντικού παγκοσμίως νομίσματος.
Η εισαγωγή του ευρώ - τόνισε ο κ. Πλένκοβιτς - θα ενισχύσει περισσότερο την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναμένεται να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Ο κ. Πλένκοβιτς είπε ότι η μετάβαση στο ευρώ, από το κούνα (σ.σ.το κροατικό νόμισμα) θα είναι ήπια, θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών καταναλωτή όπως προκύπτει και από την "εμπειρία" άλλων χωρών μελών, όμως, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την παρακολούθηση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής τιμολόγησης τόσο σε κούνα όσο και σε ευρώ, με στόχο την πρόληψη της κατάχρησης, τη στρογυλλοποίηση των τιμών (προς τα πάνω) και την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών.
«Τα τελευταία 14 χρόνια, οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν λιγότερο σε σχέση με την Κροατία και την ίδια περίοδο οι μέσοι μισθοί (ακαθάριστες αποδοχές) στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν εισαγάγει το ευρώ, αυξήθηκαν γρηγορότερα απ' ό,τι στην Κροατία » δήλωσε ο κ. Πλέκνοβιτς.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ένωσης εργατικών συνδικάτων MHS, Βίλιμ Ρίμπιτς δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να επισπευστεί η διαδικασία εισαγωγής του ευρώ, διότι, δεν υπάρχει αποτελεσματικό νόμισμα που να ωφελεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ η επικεφαλής της Ενωσης Εργοδοτών της Κροατίας (HUP), Γκορντάνα Ντέρανια τόνισε πως «η εισαγωγή του ευρώ θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για τους εξαγωγείς, όσο και για τους δανειολήπτες (σ.σ. τις επιχειρήσεις) που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το ευρώ».
πηγή: ΑΠΕ