Ξέσπασε και επίσημα ο εμπορικός «πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα προκληθεί στην διεθνή οικονομία αλλά και στη γεωπολιτική ισορροπία.
Ουάσιγκτον και Πεκίνο κήρυξαν την έναρξη των εμπορικών «εχθροπραξιών», επιδεικνύοντας τη βούληση να κλιμακώσουν περαιτέρω την αντιπαράθεση τους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί, μεταξύ άλλων, με επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ.δολαρίων!
Η Ουάσιγκτον άνοιξε πρώτη τον «πολεμικό χορό», ανακοινώνοντας ότι θέτει σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, απάντησε άμεσα, επιβάλλοντας με τη σειρά του δασμούς 34 δισ.δολαρίων, σε εισαγωγές 545 αμερικανικών προϊόντων και αγαθών.
Αυτό που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα είναι πως οι σημερινές εξελίξεις, αποτελούν απλώς το «πρελούδιο» της εμπορικής μάχης μέχρις εσχάτων, που πρόκειται να ακολουθήσει. Κανείς από τους οικονομικούς «γίγαντες» δεν δείχνει διατεθειμένος να υπαναχωρήσει ή να βάλει νερό στο κρασί του, αλλά αντίθετα η οικονομική αντιπαράθεσή τους, αναμένεται να χτυπήσει ταβάνι…
Νέες απειλές Τραμπ προς το Πεκίνο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε-προειδοποίησε ότι η σημερινή επιβολή δασμών είναι μόνο η αρχή… «Οι δασμοί των 34 δισ. δολαρίων είναι μόνο η αρχή. Σε δύο εβδομάδες, θα επιβληθούν δασμοί 16 δισ. δολαρίων και εν καιρώ θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 200 με 300 δισ. δολάρια δασμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τραμπ, σκιαγραφώντας την άκρως επιθετική πολιτική που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον.
Το Πεκίνο δεν απάντησε στις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο φρόντισε να αιτιολογήσει γιατί ενεπλάκη στον εμπορικό «πόλεμο» με τις ΗΠΑ. «Η Κίνα αρνιόταν κατηγορηματικά να… πατήσει πρώτη το κουμπί. Τελικά αναγκάστηκε να απαντήσει, αναλαμβάνοντας δράση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που έχει βιώσει ποτέ η παγκόσμια οικονομική ιστορία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Σε κάθε περίπτωση η διάθεση Ουάσιγκτον-Πεκίνου να κλιμακώσουν περαιτέρω την εμπορική τους διένεξη, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι και αναμφίβολα είναι σημείο αναφοράς για αγορές και επενδυτές.. Η πρώτη αντίδραση από τις αγορές και δη από τις ασιατικές, ήταν ψύχραιμη, ωστόσο το μικρόβιο της ανησυχίας για τις άμεσες μελλοντικές εξελίξεις εισήλθε στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα και όχι μόνο.