Νομική φόρμουλα για να «ξηλωθεί» η Βασιλική Θάνου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρήκε η κυβέρνηση: διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καθιερώνει -και μάλιστα αναδρομικά- αυστηρούς κανόνες για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.
Η διαδρομή της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της είχε προκαλέσει θυελλώδη αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, καθώς αρχικά κατέλαβε την άμισθη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από τότε, η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι, εάν καταλάμβανε την εξουσία, θα απομάκρυνε την κ. Θάνου από αυτή τη θέση, ενώ η ίδια, μετά τη θυελλώδη συζήτηση επί της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».
Η κ. Θάνου δεν παραιτήθηκε και η κυβέρνηση, με τη διάταξη του άρθρου 101 (κεφάλαιο Θ’) του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ουσιαστικά την οδηγεί εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, «οι επικεφαλής και τα μέλη διοίκησης των εν λόγω Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν κατέχουν και δεν κατείχαν για ικανό χρονικό διάστημα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, με οιονδήποτε τρόπο, θέση ιδίως σε γραφεία ή πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων (…)».
Ειδικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναθεωρούνται διατάξεις του ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και ορίζεται με αναλυτικό τρόπο το ασυμβίβαστο που καθιερώνεται, μεταξύ άλλων και για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε γραφεία του πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια αναφορά που καλύπτει απόλυτα την περίπτωση της κ. Θάνου.
Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι δεν θα ισχύσει μόνο για τα μελλοντικά μέλη της Επιτροπής, αλλά «και για τα ήδη υπηρετούντα μέλη αυτής», κάτι που σημαίνει ότι, αμέσως μόλις ψηφισθεί η διάταξη, θα κινηθεί η διαδικασία για την απομάκρυνση της κ. Θάνου και για την πρόταση του αντικαταστάτη της από τη σημερινή κυβέρνηση.
Βεβαίως, στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι ιθύνοντες μάλλον «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν και τους κατόχους υπουργικών θώκων, καθώς εκεί προφανώς δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Στο μυαλό όλων έρχεται η περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Κράνη, ο οποίος λίγες μέρες μετά τη συνταξιοδότησή του από το Δικαστικό Σώμα βρέθηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης!
Παππάς: Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά
"Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά", σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφέροντας ότι "με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία, η Ν.Δ. επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού".
"Προφανώς έχουν ενοχλήσει οι τελευταίες αποφάσεις της επιτροπής, οι οποίες βάζουν φρένο στις γκρίζες ζώνες και πρακτικές που υπάρχουν στη διανομή του Τύπου", λέει και προαναγγέλλει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, καταθέτει άμεσα ερώτηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή τη χυδαία και εξόφθαλμη παρέμβαση στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού".
"Είναι προφανές ότι αυτή η πρόχειρη και φωτογραφική τροπολογία έχει συνταχθεί από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο", δηλώνει ο κ. Παππάς.