Την παραίτηση του στην διάθεση του Αναστασιάδη έθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, με αφορμή το ζήτημα της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας.
Από την πρώτη στιγμή που η αντιπολίτευση ήγειρε θέμα παραιτήσεων λόγω της κρίσης στην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις την επομένη της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων για το τραπεζικό σύστημα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη αξίωση της αντιπολίτευσης για παραίτησή του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι έτοιμος για τα δύσκολα αλλά και έτοιμος να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και όχι από την αντιπολίτευση.
Ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, αφού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τελευταίο, όπως ανέφερε, κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης του 2013, κι έτσι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική για την οικονομία, θα διαψευστούν, για άλλη μια φορά.
Σχολιάζοντας της κατηγορίες για κακή διαχείριση στη Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα. «Χαίρομαι που θα γίνει έρευνα για να εξεταστούν οι αστήρικτοι ισχυρισμοί περί αναξιοκρατικών διορισμών», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι από το πρωί οι εκροές καταθέσεων από την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη του παλιού μέρους της εν λόγω τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.
Κατά τη χθεσινή πεντάωρη συνεδρία της που έληξε στις 10.00 τη νύκτα, η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία την παροχή κρατικών εγγυήσεων για απρόβλεπτες ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας λόγω της απόκτησης των καλών στοιχείων της Συνεργατικής Τράπεζας.
Επίσης ανέκρινε σειρά νομοσχεδίων περί αφερεγγυότητας και εκποιήσεων υποθηκών, που αποτελούν το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του αντιπολιτευόμενου ΔΗΚΟ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΕΔΕΚ, που ψήφισε τις κρατικές εγγυήσεις μόνο.