Ο προτεινόμενος κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη θα μπορούσε να σχεδιαστεί με όρους, έτσι ώστε να μην γίνει ένας τρόπος μεταβίβασης πόρων από τις πλούσιες χώρες σε πιο φτωχά μέλη, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε μια πρόταση για έναν προϋπολογισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις.
Η γαλλο-γερμανική ιδέα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν για βαθύτερη σύγκλιση στην ευρωζώνη, συναντά την αντίθεση άλλων χωρών της ΕΕ, που ανησυχούν για το πώς θα συγκεντρωθούν και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.
«Αυτή η ικανότητα του κεντρικού προϋπολογισμού δεν χρειάζεται να γίνει μια ευκολία πληρωμής», τόνισε. «Μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις πειθαρχίας», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, στη νότια Γαλλία.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η γαλλογερμανική πρόταση δεν μιλά για επιβολή προϋποθέσεων, όπως δημοσιονομική πειθαρχία ή πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, για να επωφεληθούν τα κράτη μέλη από τον κοινό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση τους θα απαιτούνται προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.