Διεθνή

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν ξεκινά τις διαβουλεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού


Ο νέος πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ξεκίνησε σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού, ο οποίος θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι διαβουλεύσεις αυτές ξεκινούν μερικές ημέρες μετά την εκλογή του Αούν, έπειτα από διεθνείς πιέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου ο Λίβανος να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Λίβανος κυβερνάται από μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι και δεν είχε καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω πολιτικών διαφωνιών, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι την επίτευξη εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος με βάση το σύστημα κατανομής της εξουσίας που ισχύει στον Λίβανο θα πρέπει να είναι σουνίτης, είναι ο Μικάτι και ο δικαστής και πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Ναουάφ Σαλάμ.

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο βουλευτής Φουάντ Μαχζούμι, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που διατηρεί καλές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και τις ΗΠΑ.

Αν και είχε την υποστήριξη ομάδας βουλευτών της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων αυτοί του χριστιανικού κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις (FL), ο Μαχζούμι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για να αφήσει «χώρο ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αυτών που πιστεύουν στην ανάγκη μιας αλλαγής επικεντρωμένης στον δικαστή Ναουάφ Σαλάμ».

Οι διαβουλεύσεις του Αούν με τα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν με μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Ελίας Αμπού Σάαμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ANI.

Η Χεζμπολάχ και το κίνημα Αμάλ του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι στηρίζουν τον Μικάτι, δήλωσε στο AFP πηγή που πρόσκειται στο ισχυρό λιβανέζικο κίνημα.

Ο διορισμός του στην πρωθυπουργία «αποτελεί μέρος της συμφωνίας που συνήφθη με τον Σαουδάραβα απεσταλμένο (…) ο οποίος έπεισε τη Χεζμπολάχ και το Αμάλ να ψηφίσουν τον Αούν στην προεδρία» στις 9 Ιανουαρίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στον Λίβανο που διαρκούσε δύο χρόνια και να αποκτήσει η χώρα πρόεδρο.

Το Ριάντ είχε επί χρόνια πάρει αποστάσεις από τη λιβανέζικη πολιτική σκηνή, αντιτιθέμενο στην επιρροή της Χεζμπολάχ, η οποία βγήκε αποδυναμωμένη από τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο Μικάτι, που διατηρεί καλές σχέσεις με τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα και πολλές ξένες χώρες, διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες του Λιβάνου, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει τη χώρα, «αν είναι απαραίτητο».

Όποιος κι αν είναι ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, θα είναι αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, κυρίως την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διεθνείς δωρητές της χώρας.

Επίσης θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας, μεγάλα τμήματα της οποίας καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, και να εφαρμόσει τη συμφωνία εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την απόσυρση της Χεζμπολάχ από τη μεθόριο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Οι πολιτικές δυνάμεις, που είναι αντίθετες στη Χεζμπολάχ, θεωρούν ότι ο Μικάτι αποτελεί μέρος ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται υπό την επιρροή του σιιτικού κινήματος. Χθες, Κυριακή, οι δυνάμεις αυτές προσπάθησαν να συσπειρώσουν τις θέσεις τους πίσω από την υποψηφιότητα του Ναουάφ Σαλάμ.

Αφού ο Αούν υποσχέθηκε μια «νέα φάση» για τον Λίβανο, ο επικεφαλής των FL Σαμίρ Ζαζά εκτίμησε ότι ο Μικάτι αποτελεί μέρος «της παλιάς παρτίδας».

Ακόμη κι να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς στο παρελθόν η διαδικασία είχε διαρκέσει ακόμη και μήνες λόγω των πολιτικών διαφωνιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα