Πολιτική

Παππάς από ΔΕΘ: Δεν θα διαγραφεί ο Κασσελάκης - Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία


Οι ερωτήσεις για εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Αφού αποσαφήνισε, ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, o κ.Παππάς τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα υπογράμμισε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει δάνεια για να διασώσει τα κομματικά ΜΜΕ.

Εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του έκπτωτου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή.

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του.

Αυτά, τόνισε, «για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών. Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…».

Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού», είπε.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου:

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

Σημεία των απαντήσεων του Νίκου Παππά στους δημοσιογράφους:

Για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. Άρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», Για την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν απόνερα της οικονομικής κρίσης, είναι βρόγχος για τα νοικοκυριά.

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τα δυσμενή δημοσκοπικά αποτελέσματα, καταφέραμε στις ευρωεκλογές να φτάσουμε ένα ποσοστό που μας έφερε πρωταγωνιστές στην συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση. Να είμαστε ο ανταγωνιστικός πόλος στη Νέα Δημοκρατία. Ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης. Μετά τις ευρωεκλογές η φθορά της ΝΔ ήταν τέτοια που δεν περίμενα.

Για τις αναφορές των 87 για παραπομπή Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας: Συναποφασίζουμε με βάση το καταστατικό μας.

Για την Πολιτική Γραμματεία και την έκπτωση Κασσελάκη: Ήταν καθαρή διαδικασία, πρέπει να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης. Το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί έναν αποτελεσματικό συνδυασμό πείρας και φρεσκάδας για να κυβερνήσει.

Για το εάν στηρίζει Κασσελάκη: Ο κ. Παππάς απέφυγε να απαντήσει για το αν θα στηρίξει τον κ. Κασσελάκη επικαλούμενος όπως είπε τον θεσμικό του ρόλο. «Θα ήθελα να αντιληφθείτε την θεσμική υποχρέωση να απαντώ πάνω στο πλαίσιο συλλογικών μας αποφάσεων. Αυτές τις αποφάσεις επιχείρησα να διαφυλάξω και να υπηρετώ και θα συνεχίσω να κάνω» ανέφερε.

Για το γιατί να επιλέξει κάποιος τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι να αλλάξει η ηγεσία και για τον νέο ΠτΔ: «Εναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο θα προχωρήσει στη διαδικασία για να εκλέξει την ηγεσία του».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που επι ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε από μικρό κόμμα πρωταγωνιστική δύναμη» σημείωσε ο κ. Παππάς για να προσθέσει «Αυτό που θα ήταν λειτουργικό στον δημόσιο διάλογο είναι κάποιοι να μην τον επικαλούνται ούτε να τον ερμηνεύουν. Ο ίδιος όταν θέλει να πει κάτι το κάνει δημόσια» Ο κ. Παππας τόνισε επίσης «Θεωρώ προσωπικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την χώρα και την Αριστερά έχει διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να βελτιώσει και το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: Όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή.

Για την αγορά ενέργειας: Ο κ. Παππάς απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα των προθέσεων έχει διαμορφωθεί τεράστια στρέβλωση στην αγορά που έχει αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε λίγες εταιρείες ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς χωρίς να ανακαλύπτει την Αμερική διατύπωσε σειρά προτάσεων που είχαν ήδη σπεύσει από την άνοιξη 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Πολιτικές έξω από το κουτί συνηθισμένων πρακτικών της ΕΕ αλλά έγιναν πολιτική χωρών που ήθελαν να υποστηρίξουν την εθνική τους οικονομία. Μιλάμε για ορισμό ανώτατου κέρδους στο επίπεδο διύλισης. Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας όπως έκανε η κυβέρνηση του μακρών στην Γαλλία. Πολλές εταιρείες στην Γερμανία έχουν κρατική παρέμβαση. Εδώ έγινε το αντίθετο. Έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολογείται στους μετόχους της. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επι Μητσοτάκη στην κούρσα ανόδου τιμών ενέργειας. Απαιτείται μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη ότι είμαστε η καλύτερη οικονομία. Είδαμε όμως ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται στις χρηματηστριακές επιδόσεις. Δηλαδή τράπεζες εταιρείες ενέργειας και λίγους παίκτες στο λιανεμπόριο» ανέφερε για να προσθέσει «αυτό είναι κάτι θετικό και την οικονομία μας; Όχι. Συμπιέζει ακόμα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ένας μαγαζάτορας πληρώνει διπλά την κρίση γιατί και ο πελάτης έχει πρόβλημα ρευστότητας και ό ίδιος αυξημένα κόστη. Τα κέρδη να φορολογηθούν και διατίμηση να μπει και να τολμήσουμε να μπει η ΔΕΗ υπό Δημόσιο έλεγχο».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: Η συλλογική απόφαση του κόμματος λέει πως θέλουμε να φτιάξουμε προοδευτικό μέτωπο. Αυτό μπορεί να γίνει με συνεργασία σταθερή με το ΠΑΣΟΚ.

Για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεργασία στην κοινωνία, στα επιμελητήρια, στη Βουλή. Θα μπορούσαμε να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία για το χαράτσι στις επιχειρήσεις ή για να μειωθούν οι προμήθειες στις τράπεζες. Είμαστε κόμματα με διαφορετική ιστορική πορεία, έχουμε ανταγωνισμό   

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά σε επιλογές. Δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος, από το οποίο αντλεί στελέχη η ΝΔ. Είναι σε σταυροδρόμι. Θα θελήσει προοδευτική συνεργασία; Ή θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Για τα στοιχεία της ΕΕ σύμφωνα με τα οποία ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι χαμηλός και η φορολογική επιβάρυνση αυξημένη: Ο κ. Παππάς επικαλέστηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με φορολόγηση υπερκερδών και τον έλεγχο τιμών σε όλη την αλυσίδα (λιανεμπόριο και χονδρική). «Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση από εκείνη την στιγμή. Η ΝΔ αντέδρασε να είμαστε η πρώτη δύναμη που πρότεινε φορολόγηση κερδών και μείωση συντελεστών. Η αύξηση των δημόσιων εσόδων από το ΦΠΑ είναι τεράστια. Πλεόνασμα 4 δις ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχαμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνούσε θα ήταν ίσως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι. Δεν συμφωνεί με την πρόταση μας λοιπόν, όμως, δεν μπορεί να μειώσει ούτε ένα φόρο; Θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι αυτό και αφήνει να αυξάνεται το κόστος. Παράλληλα αναπτύσσει μηχανική στην χρηματοδότηση που τους αποκλείει από προοπτική να έχουν ρευστότητα. Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα καλοσύνης. Είναι μια πολιτική που αποτυπώνεται στο σχέδιο Λυσαρίδη» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε «το σχέδιο αυτό το είδαμε κυρίως από το 2023 και μετά γιατί την πρώτη τετραετία καλύφθηκε από την πανδημία και τα χρήματα που μοιράστηκαν».

Για τις κατηγορίες πως «πούλησε» τον Κασσελάκη στην ΠΓ: Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ελεγκτές εξουσίες, όλες μπορούν να ανακληθούν. Και αλλοίμονο αν θεωρούσα πως εφόσον εκλεγώ, θα ασκώ τα όποια δικαιώματά μου χωρίς έλεγχο.

Σε άλλη ερώτηση για τις πιθανότητες συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων: Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις εκλογικές εξελίξεις στη Γαλλία με την συνεργασία των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς και κεντροαριστεράς. «Η Γαλλία είναι παράδειγμα που πρέπει να κοιτάμε με ενδιαφέρον . Να κοιτάμε και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η Θετική ότι ανέτρεψε τα προγνωστικά των εκλογών που ήθελαν την Λεπέν και τα αρνητικά ‘οτι η συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων δεν έγινε εγκαίρως και νωρίς. Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουμε και εμείς και τα όμορα κόμματα και είναι λογικό να υπάρξουν αντεγκλήσεις και διεκδικήσεις. Οι πολίτες όμως περιμένουν απαντήσεις στα μείζονα» είπε ο κ. Παππάς.

Για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στην μαύρη οικονομική τρύπα που αντιμετωπίζουν τα κομματικά ΜΜΕ που έχει προκαλέσει την παύση μισθών στους εργαζόμενους. Όπως είπε, «Καλώ μέλη και φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ που είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να είναι ισχυρή η φωνή της αριστεράς. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καταβολής δεδουλευμένων. Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε κόμμα που δεν έχει δανειστεί, ούτε έχουμε φιλοδοξία να φτάσουμε το μισό δις που έχει η ΝΔ. Ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε τα ΜΜΕ είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε».

Παράλληλα στις αναφορές που ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο” είπε “Τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που περιγράψατε τους περιστρέφουμε σε όσους τους εκτοξεύουν εναντίον μας. Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουμε αποφάσεις καταστατικό και πολιτική ευθύνη και θα το αποδείξουμε. Δεν το έχουμε αποδείξει ακόμα αλλά θα το αποδείξουμε».

Για το μεταναστευτικό και την απόφαση της Γερμανίας: Όταν υπεγράφη το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η ΝΔ πανηγύριζε. Αυτό έλεγε πως οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής. Η Γερμανία υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία. Τον καιρό της δικής μας διακυβέρνησης, υπήρξε Ευρωπαϊκή συμφωνία για μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς άλλες χώρες. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε πρωτοβουλία. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην ΕΕ προς την ομοσπονδιοποίηση. Να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως το ναυάγιο της Πύλου.

Για τις τηλεοπτικές άδειες: Για το 13-0 (απόφαση καταδίκης του Ειδικού Δικαστηρίου), ο κ. Μητσοτάκης έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τον νόμο Παππά με μόνη εξαίρεση την καταβολή των χρημάτων. Ήταν μεθόδευση, ως επιχείρημα έχει καταναλωθεί.

Για τα Τέμπη: Καλώς τα στελέχη μας είπαν πως πρέπει να γίνει κακούργημα το μπάζωμα στα Τέμπη. Έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κοινωνία ανατριχιάζει με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι εκεί κάποιος, κάτι θέλει να κρύψει. Θα περίμενα μεγαλύτερο μέτρο όταν αξιολογούν τις δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων. Η εγκληματική διάσταση είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Δεν είναι το θέμα του σταθμάρχη, είναι ότι όλα αυτά είναι απότομα μίας μεθοδευμένης εγκατάλειψης. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει τρία ΣΔΙΤ για τον σιδηρόδρομο. Ποιο είναι το επιχείρημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σταθεί τέτοιος διάλογος; Η κατάσταση το δικτύου. Από Αθήνα σε Κόρινθο, δεν λειτουργεί η σηματοδότηση.

Για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «πολιτική αφασία»: «Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης. Έχει αμφισβητηθεί δομικά εσωκομματικά. Είναι δέσμιος και αυτό έχει κόστος στα εθνικά μας συμφέροντα. Το καθοδικό σπιράλ δεν έχει τελειώσει για την ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την αντεπίθεση του».

Για την φοροδιαφυγή και την οικονομική ανάπτυξη: "Φοροδιαφυγή υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης". Για την δύσκολη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι προβλήματα μπορεί να έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: "Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες".

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη".

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Moody's λέγοντας: "Από την αξιολόγηση της Moody's η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε". Σημείωσε ακόμη ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε".

Για τη Θεσσαλία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα από τον σεισμό στο Δαμάσι και τις πλημμύρες και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παππάς απάντησε:

«Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόδηλο. Μία προοδευτική κυβέρνηση δεν θα καθυστερούσε τις αποζημιώσεις και θα έκανε αντιπλημμυρικά έργα. Βριοσκόμαστε ενώπιον κάποιοων συνθηκών που δοκιμάζουν τις υποδομές μας. Η υποτόμηση των υποδομών είναι στον πυρήνα μιας δεξιάς κυβέρνησης. Απαιτείται πολιτική αλλαγή».

Για το αν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν τον Μάκη Βορίδη που είπε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει ξανά γιατί οι ιδέες της έχουν τελειώσει: Ο κ. Παππάς είπε «η Αριστερά θα μπορέσει γιατί όπως είπα και πριν έχει ιδεολογικό και στελεχιακό απόθεμα και πιστεύω ότι όλα τα στελέχη μας έχουν αίσθηση ιστορικής ευθύνης». Ο ίδιος συνέχισε «ο κ. Βορίδης κινείται σαν το ψάρι στο νερό στην ΝΔ και από είναι ενδεικτικό της ιδεολογικής μετατόπισης της ΝΔ. Δεν ισχύει το περιτύλιγμα της κεντρώας μετατόπισης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει μπροστά στην προσπάθεια ενός ιστορικού αναθεωρητισμού. Είπε ότι η χούντα ανέκοψε την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Όχι η Ελλάδα είχε πολιτικούς εξόριστους, μετεμφυλιακό καθεστώς δεν ήταν σε πορεία ανάκαμψης. Η Αριστερά δεν θα προσεγγίσει ή θα πει ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνεχιστής του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης και της αποστασίας».

Για ενδεχόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο: «Για μείωση του ορίου αυτοδυναμίας η πρόθεση μιλά από μόνη της. Βλέπει ότι η ΝΔ έχει μπει σε πτωτική πορεία και μάλιστα μας δίνει την αίσθηση ότι δεν βλέπει σημείο στήριξης. Μια πτώση που θα συνεχίζεται και αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες».

Αναφορικά με τα σενάρια αύξησης του ορίου εισόδου στη Βουλή σχολίασε: «ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει ότι επέλεξε να γεμίσει τα πολιτικά ντεπόζιτα της ακραίας πολιτικής. Αν δείτε την Βουλή θα το διαπιστώσετε. Έρχεται τώρα, όχι με ιδεολογικά αναχώματα, αλλά με τεχνητό τρόπο να αμυνθεί στο ενδεχόμενο να πλαγιοκοπηθεί από τα δεξιά του από πολυποίκιλους σχηματισμούς. Πήγαινε αγκαζέ ο αρχηγός των υποκριτών Μητσοτάκης στα συλλαλητήρια της συμφωνίας των Πρεσπών και μετέτρεψε τον εαυτό του ως εγγυητή της Συμφωνίας. Αυτό καλείται ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις