«Ως προς την προαναγγελία της πρότασης, όπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορούμε να το τοποθετηθούμε, εκφράζοντας και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να δούμε την πρόταση, την επιχειρηματολογία της, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Οπότε, λίγη υπομονή, μέχρι να καταθέσει και επίσημα το ΠΑΣΟΚ, τη δική του πρόταση. Κάποιες επισημάνσεις, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης, συνοδεύοντας με κάποια επιχειρήματα την προαναγγελία αυτής της πρότασης. Νομίζω ήταν προδιαγραμμένη μία τέτοια εξέλιξη. Θεωρώ ότι το είχαν αποφασίσει, πριν καλά -καλά έρθει η δικογραφία στη Βουλή, ότι θα πάνε σε μια λογική κακουργήματος, μένει να δούμε και τη γραπτή επιχειρηματολογία», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την στάση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των Τεμπών.
Παράλληλα, τόνισε: «Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η προφορική επεξήγηση που έκαναν ο κ. Ανδρουλάκης, δηλαδή το επιχείρημα, ότι επειδή σε μια ιεραρχία ένας υπάλληλος κατηγορείται για κακούργημα, πρέπει πως υποχρεωτικά και ο ανώτερος του να κατηγορηθεί για κακούργημα, είναι αντίθετη ως λογική, πριν και πάνω απ' όλα στην κοινή λογική, και κυρίως σε οποιαδήποτε ανάλυση της θεωρίας και της νομολογίας στο ποινικό δίκαιο. Με λίγα λόγια, δεν έχει καμία βάση, κάτι τέτοιο, αυτό το είτε νομικό είτε και λογικό επιχείρημα.
Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει και ένα τεράστιο πλέον ζήτημα αξιοπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και το ΠΑΣΟΚ, γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι τώρα έρχονται να προτείνουν ό,τι προτείνουν, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, σε συνέχεια όσον έχουμε πει μέχρι σήμερα, ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, για να μην θεωρηθεί ότι αλλάζουμε κάποια θέση. Τα ίδια τα κόμματα αυτά ήταν αυτά που για 2 -3 μήνες διατυμπάνιζαν τα περί ξυλολίου, περί συγκάλυψης, περί μπαζώματος με δόλο με σκοπό την απόκρυψη.
Το ένα δεδομένο μετά το άλλο καταρρίπτουν τις θεωρίες αυτές. Είναι τα κόμματα τα οποία κατηγορούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, για τη δικογραφία, την οποία δήθεν, είχε προσπαθήσει να κρύψει, ενώ είχε ανακοινωθεί και είχε γίνει και συζήτηση στη Βουλή παρουσία του κ. Ανδρουλάκη, και κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό κι την κυβέρνηση ότι είμαστε ενορχηστρωτές της συγκάλυψης.
Άρα όπως αντιλαμβάνεστε, έχει σημασία εννοείται, τι γράφει ένα κείμενο και με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό θα απαντήσουμε, αλλά πάρα πολύ μεγάλη σημασία, έχει και το ποιος λέει τι, και πόσο αξιόπιστος είναι. Η αντιπολίτευση, αξιωματική και λοιποί και αξιοπιστία, είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό έννοιες αντίθετες».
Τα ίδια ακριβώς με τον κ. Ανδρουλάκη έλεγε και ο κ. Τσίπρας, όταν τελείωσαν οι εκλογές του 2019 και μας έλεγε τότε, ότι ενώ κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι φταίνε οι δημοσκοπήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φταίει ο καιρός, φταίνε τα πάντα, εκτός από τους ίδιους. Ας προβληματιστεί και το ΠΑΣΟΚ, πώς είναι δυνατόν σε μία διαλυμένη, όπως παρουσιάζουν χώρα, που είναι στον πάτο όλων των δεικτών, που είναι τόσο μαύρη η εικόνα, έχουμε το πρωτοφανές, να πέφτει συνεχώς η αντιπολίτευση, να πέφτουν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης. Μάλλον οι ίδιοι κάτι κάνουν λάθος, δική τους δουλειά είναι να το βρούνε. Αν θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η προβολή των προτάσεων τους, εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν προτάσεις. Για να προβάλεις κάτι πρέπει να υπάρχει» πρόσθεσε.
«Εμείς δεν υποτιμούμε κανέναν. Ξέρετε, τη χώρα στις περιπέτειες την έβαλαν οι πρωταγωνιστές του 2015. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι στους πρωταγωνιστές της περιπέτειας, της χρεοκοπίας, των κλειστών τραπεζών, των αυξημένων φόρων. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν μαζί με τη ΝΔ στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τις πολλές διαφορές που έχουμε. Δεν επέλεξε η ΝΔ για να συμπράξει με αυτούς οι οποίοι έβαλαν τη χώρα σε περιπέτειες, άρα όταν μιλάει για περιπέτειες και για τα κόμματα τα οποία θέλουν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, ας κοιτάξεις στον καθρέφτη να δείτε τον εαυτό ότι και το κόμμα του» σημείωσε.
Για τις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου περί παραποίησης στοιχείων της δικογραφίας είπε: «Ναι, υπάρχει ένα κομμάτι της δικογραφίας, το οποίο το έχουμε κρύψει και το έχουμε βάλει στα κρυμμένα βαγόνια. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Προφανώς κάνουμε πλάκα και είναι τόσο σοβαρό το θέμα, είναι τόσο τραγικό το δυστύχημα, που είναι κρίμα, ο δημόσιος διάλογος να διολισθαίνει με ευθύνη της αντιπολίτευσης και τέτοιες αστείες αιτιάσεις, όπως αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου. Δικαίωμά της να συνεχίζει αυτό το σόου το οποίο κάνει στη Βουλή, είδε ότι σε ένα μέρος της κοινωνίας, δημοσκοπικά, μπορεί να αποδίδει, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή η συζήτηση και πριν και πάνω από όλα πάρα πολύ σοβαρή η διαδικασία που ακολουθείται στη δικαιοσύνη. Μιλάμε για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, δεν μπορούν να ακούγονται τέτοια πράγματα, τα οποία προφανώς είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».
Σε ερώτηση για την αυστηροποίηση του πλαισίου στα ΑΕΙ είπε: «Καταρχάς η πιο σημαντική νομοθέτηση ήταν αυτή του 2019, όπου για πρώτη φορά, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις, παρενθέσεις και υποκατηγορίες, καταργήθηκε το άσυλο ανομίας».
«Και μάλιστα αυτόν τον νόμο, δεν είχε υπερψηφίσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αριστεράς και της "προόδου", αλλά και της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα έρχονται και κάνουν κριτική. Λόγω αυτής της νομοθέτησης, γίνονται όλες αυτές οι επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια, μπαίνει η αστυνομία χωρίς να πάρει καμία άδεια από κανέναν, όπως κάνει στα νοσοκομεία, στις εφορίες, οπουδήποτε. Η αστυνομία πρέπει να μπορεί να μπαίνει οπουδήποτε, όταν τελείται μια παράνομη πράξη. Και να συλλαμβάνει τους ενόχους και αν αυτοί διαφύγουν, να κάνει την αντίστοιχη έρευνα που κάνει και να έχει τα αποτελέσματα που έχεις σε πολλές περιπτώσεις, όπως με την προχθεσινή σύλληψη του δράστη των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο» ανέφερε.
«Δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται. Και όταν βλέπει ότι κάτι που έχει νομοθετήσει θέλει επικαιροποίηση, πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να το κάνει. Όπως είναι σημαντικός ο νόμος το 2019, σημαντικός ήταν και ο νόμος το 2021. Έβαλε στο δημόσιο διάλογο και έκανε νόμο του κράτους, θέματα τα οποία, κάναμε συνολικά ότι δεν τα βλέπαμε για πολλές δεκαετίες σε αυτή την χώρα. Η αλήθεια είναι ότι από την ίδια την πραγματικότητα, από το 2021 μέχρι σήμερα, είδαμε ότι κάποια ζητήματα του νόμου, κάποια διατυπώσεις του νόμου, πρέπει να επικαιροποιηθούν. Μια αλλαγή πολιτικής είναι ότι συνειδητοποιήσαμε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα άτομα που προσελήφθησαν έπρεπε να πάνε σε άλλες υπηρεσίες, ή επικουρικά να βοηθάνε σε κάποιες επιχειρήσεις για τα πανεπιστήμια» είπε.
«Κανένας λογικός πολίτης δεν μπορεί να διανοηθεί, ότι μπορεί τα παιδιά μας να σπουδάζουν μαζί με δράστες επιθέσεων, όπως εκείνη στην Νομική. Αν αυτοί είναι φοιτητές. Δεν είναι δυνατόν, δεν είναι συμβατό με την κοινή λογική. Δεν μπορεί κανείς να το αποδεχθεί. Το δεύτερο το οποίο, νομίζω, σε όλες οι συμφωνούν, είναι ότι οι τέτοιοι δράστες όταν συλλαμβάνονται, και ειδικά όταν διαπράττουν σοβαρά αδικήματα, πρέπει να έχουν την αυστηρότερη δυνατή αντιμετώπιση, από την δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι τη ζημιά, δεν μπορεί να την πληρώνουν, συνολικά οι πολίτες.
«Το τελευταίο το οποίο πρέπει να δούμε, συμπληρωματικά στην νομοθετική πρωτοβουλία του 2021, είναι τι συμβαίνει όταν δεν συμμορφώνονται κάποια πανεπιστήμια με τους υποχρεώσεις τους. Για εμάς, σε όλες τις μεγάλες αλλαγές, ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι πρυτάνεις είναι σύμμαχοί μας.
Και αυτό το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, είναι τι θα συμβαίνει όταν ένα πανεπιστήμιο, ενώ έχει κάποιες υποχρεώσεις, δεν τις ολοκληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις.
Έχουν γίνει σε 6 χρόνια, όσα δεν έγιναν σχεδόν σε 5 δεκαετίες. Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, για μένα είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η ανομία στα πανεπιστήμια. Είναι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών και του αυταρχικού τρόπου σκέψης της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς πολύ περισσότερο, ο πολιτικός αυτός χώρος βαφτίζει την κατάληψη ως μια επαναστατική ενέργεια, επιθέσεις δολοφονικές τις αποκαλεί προβοκάτσιες, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, που ακόμα υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία. Όλες αυτές οι φαιδρότητες, ήρθε η ώρα να σταματήσουν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος σε ερώτηση για τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου σε σχέση με την ονοματοδοσία της αίθουσας «Παύλος Μπακογιάννης» ο κ. Μαρινάκης είπε: «Αν υπήρχε μονάδα μέτρησης των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν ντροπή για αυτά που λένε, στην κλίμακα στο 10 θα ήταν το όνομα της κ. Κωνσταντοπούλου. Αίσχος και ντροπή για αυτά που είπε. Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε πολύ νέος, ήταν ένας άνθρωπος που προσπάθησε να ενώσει και δεν περίμενα ότι το 2025 θα έφτανα στο σημείο να απαντάω σε μια τέτοια δήλωση από έναν πολιτικό που δήθεν άγεται και φέρεται ως εκπρόσωπος των ανθρώπων που πλήττονται, και ως προστάτης της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Είναι μνημείο ντροπής αυτή η δήλωση και οφείλουν όλα τα πολιτικά κόμματα να την καταδικάσουν».