Οικονομία

Με γραμμές άμυνας η Ελλάδα στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο


 Με ανησυχία και προβληματισμό αντιμετωπίζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο τις εξελίξεις στο μέτωπο  των διεθνών εμπορικών συναλλαγών μετά την επιβολή των νέων δασμών Τραμπ στις αμερικανικές εισαγωγές.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από 5% των συνολικών εξαγωγών. Σημαντικότερες θα αποδειχθούν οι έμμεσες μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί υπάρξουν εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε ύφεση και εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία ή σε επιμέρους τρίτες χώρες, που είναι βασικές αγορές για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και για το πόσο οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις θα επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τα δημοσιονομικά της χώρας, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή ή ανέφικτη την υλοποίηση του προγράμματος παροχών, που προϋποθέτει την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων – όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, τις κρατικές δαπάνες και το χρέος.

Φιλόδοξοι στόχοι υπό αμφισβήτηση

Το ξέσπασμα του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου βρίσκει την κυβέρνηση να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το τρέχον έτος και την επόμενη χρονιά.

Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι ετήσιος ρυθμός 2,3%, για τις επενδύσεις ο πήχυς έχει μπει στο +8,4%, για τις εξαγωγές στο +4%. Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, που παραμένει “ατμομηχανή” της οικονομίας, έχει προβλεφθεί αύξηση των ετήσιων εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ.

Όλοι αυτοί οι στόχοι τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση,καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε “σκοτεινό τούνελ” και ουδείς γνωρίζει πόσο μακριά βρίσκεται η “έξοδος”

Οπλοστάσιο

 Μέσα σ'αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει γραμμές άμυνας, με στόχο να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που θα αναζητήσει “απαντήσεις” για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων. Στο οπλοστάσιο που έχει κατά νουν η κυβέρνηση περιλαμβάνονται νέα, πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, αξιοποίηση όλων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ενας “άγνωστος Χ” στην εξίσωση των μέτρων και των πολιτικών που σχεδιάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, είναι το κόστος χρήματος. Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιταχύνει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων που σήμερα διαμορφώνονται στο 2,65%, έναντι 4,5% στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα