Πτώση κατέγραψαν οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στα, προ μεταναστευτικής κρίσης, επίπεδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, διαφαίνεται μια καθοδική τάση που καταγράφηκε από την υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ, Frontex, η οποία εκτίμησε πως περίπου 150.000 άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ μέσω παράνομων σημείων διέλευσης πέρυσι, που είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων πέντε χρόνων και υπολείπεται κατά πολύ του ενός εκατομμυρίου και άνω που καταγράφηκε το 2015, όπου σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της μετανάστευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της εισροής προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και μιας σημαντικής αύξησης του αριθμού από άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που μαστίζονται από συγκρούσεις και φτώχεια.
Στην κορύφωση της κρίσης, όπως σημειώνει η Eurostat, ο αριθμός εκείνων που κατέθεταν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου στην ΕΕ υπερέβη το 1,2 εκατομμύριο.
Το 2018, ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που κατέθεταν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου μειώθηκε περίπου στους 580.000 σημειώνοντας πτώση 11% σε σχέση με το 2017 και μια επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα του 2014, ανέφερε η Eurostat.
Παράλληλα, η Γερμανία παρέμεινε πέρυσι ο κύριος προορισμός των αιτούντων άσυλο ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στις αιτήσεις πέρυσι.
Εν αντιθέσει, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 70% στην Κύπρο, που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Η Κύπρος είχε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναλογικά με τον πληθυσμό της, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και τη Μάλτα.
Κλείνοντας, η Eurostat αναφέρει πως οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτούντων άσυλο, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί και μετά οι Ιρακινοί.