Ο μήνας της γέννησης επηρεάζει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Η πιθανότητα μιας γυναίκας να πεθάνει πρόωρα λόγω καρδιάς είναι μεγαλύτερη για όσες γεννήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το χειμώνα, ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι γυναίκες που γεννήθηκαν κοντά στα Χριστούγεννα, έχουν 5% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ για όσες έχουν γενέθλια μετά την Πρωτοχρονιά ο κίνδυνος αρχίζει αργά να αυξάνεται, ώσπου γίνεται μεγαλύτερος τον Απρίλιο. Όσες έχουν γενέθλια τον Απρίλιο, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (12% μεγαλύτερο σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το Νοέμβριο). Ο κίνδυνος είναι κατά 9% αυξημένος για όσες γεννήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και κατά 8% για τα μωρά του Μαΐου και του Ιουνίου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 117.000 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών σε βάθος 40ετίας. Σε αυτό το διάστημα, συνέβησαν πάνω από 43.000 θάνατοι, από τους οποίους οι 8.360 καρδιαγγειακής αιτιολογίας.
Δεν βρέθηκε αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα της γέννησης και στην στον κίνδυνο θανάτου γενικά, αλλά διαπιστώθηκε συσχέτιση ειδικότερα με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουν μια μικρή αλλά όχι αμελητέα αύξηση της πιθανότητας να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το φθινόπωρο.
«Σε σχέση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν το Νοέμβριο, παρατηρήσαμε υψηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα μεταξύ όσων γεννήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, ενώ η μικρότερη θνησιμότητα είναι μεταξύ όσων γεννήθηκαν το Δεκέμβριο», δήλωσε η Σερνχάμερ.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ότι μια νέα μελέτη πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να ρίξει περισσότερο φως στους μηχανισμούς που συνδέουν την εποχή του χρόνου με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, καθώς επίσης κατά πόσο ισχύουν και για τους άνδρες στον ίδιο βαθμό.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μήνες του χειμώνα με την περιορισμένη ηλιοφάνεια, ιδίως στις βόρειες χώρες, οι οποίοι προηγούνται της γέννησης κατά την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού, ίσως στερούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από το ζωτικό ηλιακό φως και τη βιταμίνη D. Εναλλακτικά μπορεί να παίζουν ρόλο εποχικές μεταβολές, όπως στη διατροφή της εγκύου, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στη ρύπανση, στην πιθανότητα λοίμωξης κ.α.