Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τη Δευτέρα, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης που έχουν αποκτηθεί στην Αμερική, μέτρο που ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.
Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.
«Πήραμε απόφαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βεβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.
«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα».
Brain gain
«Εμείς έχουμε εδώ και χρόνια μια πολιτική ως προς το brain regain η οποία φέρνει πραγματικά αποτελέσματα. Συνδέεται προφανώς με τη συνολική πρόοδο της χώρας, γιατί πιστεύω ότι εάν κάποιος ή κάποια δεν έχει συνολική εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δύσκολα θα αφήσει μια καλή θέση στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα μας. Άρα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πια μια τακτοποιημένη χώρα, που δίνει ορατότητα ελπίδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθειά μας να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και έχετε απόλυτα δίκαιο, είναι πια μια παγκόσμια μάχη για ταλέντο αυτή η οποία διεξάγεται. Εγώ λέω πάντα ότι για εμάς η διασπορά μας είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
«Κάνουμε δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας κάνει δράσεις brain regain στο εξωτερικό, όπου “παντρεύει” εταιρείες με Έλληνες του εξωτερικού και η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και πιο εξειδικευμένο και για τον χώρο της υγείας και των επιστημών υγείας, γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διακρίνεται στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε και τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια, για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που επιστρέφουν να εργαστούν στην Ελλάδα.