Πολιτική

Μπαλάφας: Ανάγκη να κλείσουμε μέτωπα εξωτερικής πολιτικής με γείτονες


 Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm .

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών,

«Δυστυχώς συμβαίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και γενικά στις σχέσεις μας με τον ανατολικό, ανήσυχο και προκλητικό γείτονά μας, χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Διότι έχουμε και άλλα μέτωπα ανοιχτά, τις προβληματικές καταστάσεις στο Αιγαίο, για να αφήσω τα θέματα με την κυπριακή ΑΟΖ κλπ. Τα κατά διαστήματα προβλήματα με την Τουρκία, όπως και το τελευταίο συμβάν, δείχνει την ανάγκη να κλείσουμε μέτωπα εξωτερικής πολιτικής με γείτονες προς άλλες κατευθύνσεις. Σχετικά με αυτό που με ρωτάτε εάν περιμένουμε κάποια αντίστοιχη κρίση και στο προσφυγικό λόγω των τελευταίων γεγονότων, θα ξαναπώ ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι πολύ απρόβλεπτο ζήτημα και ο προγραμματισμός του μπορεί ανά πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα. Διότι αυτήν την περίοδο συντρέχει και άλλος λόγος που μπορεί να έχουμε αύξηση ροών, η βελτίωση του καιρού. Ανησυχούμε και παίρνουμε όσο μέτρα μπορούμε, κυρίως με τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων, μονογονεϊκών οικογενειών και ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενδοχώρα, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Εμείς από την πλευρά μας τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα. Η συνθήκη για την ώρα ισχύει κανονικά εκτός και εάν κάποιο από τα μέρη σταματήσει να την τηρεί. Ένα θέμα όμως είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει τη συνέπεια που χρειάζεται ως προς την Τουρκία και δεν έχει τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, κυρίως τις οικονομικές. Σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ιορδανία που υπάρχουν εκατομμύρια προσφύγων η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό συνδέεται άμεσα και με τις ροές που έρχονται προς την Ευρώπη, αλλά και με την έλλειψη χρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ».

- Σε μια κρίσιμη περίοδο με ανοιχτά πολλά θέματα, γιατί δεν υπάρχει συσπείρωση και εθνική συνεννόηση, αλλά σε αντίθεση η πολιτική αντιπαράθεση και το πολιτικό θερμόμετρο είναι πολύ ψηλά,

«Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο είναι όλα τα μέτωπα ανοιχτά. ΤΑ στοιχεία για τη Novartis, οι κρίσεις με την Τουρκία. Αλλά παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πιο είναι το μήνυμα της εποχής που διανύουμε, ότι δηλαδή η χώρα μας οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της χώρας. Η πορεία προς την έξοδο από τη μνημόνιο είναι πολύ λογικό ότι θα έχει δυσκολίες και μπορεί να υπάρξουν και εμπλοκές και σκαμπανεβάσματα, όπως αναφέρετε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι ίσως να ήταν χαμηλότερα από τα προηγούμενα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια βελτιωνόμενη οικονομική κατάσταση και σταθερότητα της χώρας».

- Για την τοποθέτηση του κ. Κουτεντάκη στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την τοποθέτηση ενός δικού της ανθρώπου,

«Πρώτα από όλα, εγώ προσωπικά τον κ. Κουτεντάκη δεν τον θυμάμαι ποτέ στο κομματικό στερέωμα. Δεύτερον, κατά γενική ομολογία είναι ένας ικανός άνθρωπος και κάνει για αυτήν τη δουλειά και θα κριθεί για το καθήκον το οποίο ανέλαβε».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις