Στο «γήπεδο» της Attica Bank συνεχίζεται ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών και κέντρων πολιτικοοικονομικής ισχύος, με φόντο την υπόγεια αντιπαράθεση κυβέρνησης-Στουρνάρα. Πίσω από τον προφανή στόχο – τον έλεγχο της πρώην «τράπεζας των μηχανικών» και τώρα των ασφαλιστικών Ταμείων – κρύβονται πολύ μεγαλύτερες επιδιώξεις, που αφορούν τις γενικότερες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συναρτώνται με επιχειρηματικές βλέψεις και πολιτικές σκοπιμότητες.
Η παρέμβαση της ΤτΕ με στόχο την απομάκρυνση του μέχρι χθες προέδρου της Attica Bank Παν. Ρουμελιώτη, προκαλεί αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που εξελίσσονται σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-Στουρνάρα… δι’ αντιπροσώπων.
Οι μνημονιακοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης-εποπτείας των τραπεζών δίνουν «το πάνω χέρι» στον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στερώντας ουσιαστικά από τους μετόχους-ιδιοκτήτες της τράπεζας τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιοι θα την διοικήσουν και πώς θα προστατέψουν τα συμφέροντά τους.
Υπό την απειλή κυρώσεων
Πρώτο θύμα αυτής της αντιπαράθεσης ο μέχρι χθες πρόεδρος ΔΣ της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, ο οποίος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει, απειλούμενος ότι θα υποστεί κυρώσεις από την ΤτΕ για υπέρβαση του –μη εκτελεστικού – ρόλου του στην ΤτΕ.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η διαδικασία εναντίον του κινήθηκε όταν ζήτησε να κινήσει η τράπεζα τις διαδικασίες άμεσης είσπραξης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της από δάνεια που έχει χορηγήσει σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ΤτΕ αντίθετα του καταλογίζει ότι παρενέβη για να δοθούν δάνεια σε επιχειρηματίες.
Λύση μέσω μετόχων
Εκτιμώντας ότι η αντιπαράθεση αυτή βλάπτει την τράπεζα και δεν διευκολύνει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κυβέρνηση επιδίωξε να λύσει το πρόβλημα με αλλαγές στη διοίκηση της Attica Bank.
Ο ΕΦΚΑ που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, κατέχοντας το 46,1% (συν 32,5% μέσω ΤΜΕΔΕ), ζήτησε – προφανώς με κυβερνητική υπόδειξη – την παραίτηση του προέδρου της τράπεζας Παν. Ρουμελιώτη και του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη και τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για εκλογή νέας διοίκησης
Ο πρώτος - που είχε κυβερνητική στήριξη, υπέβαλε χθες παραίτηση. Ο δεύτερος - ο οποίος ανήκει στο «σύστημα Στουρνάρα», αρνήθηκε να παραιτηθεί, παραπέμποντας το θέμα τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ο τελευταίος λόγος στον Γ. Στουρνάρα
Εκεί μπορεί να αποφασισθεί η αντικατάσταση του. Όμως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα: Ο διάδοχος του που θα υποδειχθεί από τον ΕΦΚΑ – ουσιαστικά από την κυβέρνηση- πρέπει να εγκριθεί από την ΤτΕ. Τον τελευταίο λόγο έχει λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απορρίπτοντας διάφορους προτεινόμενους, μπορεί να αφήσει ακέφαλη της τράπεζα επί πολλούς μήνες.
Στο ΔΣ της Attica Bank που συνεδρίασε σήμερα, προτάθηκε να δοθεί η θέση του προέδρου στον Γιώργο Μιχελή, πρώην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο οποίος έχει διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Ομως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί και είναι άγνωστο αν αποδέχεται την προταση...
Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτάθηκε ο νυν αναπληρωτής CEO Γιάννης Τσακιράκης. Ομως η άρνηση του κ. Πανταλάκη να παραιτηθεί από αυτή τη θέση περιπλέκει τα πράγματα.
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έκβαση του μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-Στουρνάρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα