Archive

NASA: Μικραίνει η τρύπα του Όζοντος! (vid)


Η τρύπα του όζοντος συρρικνώνεται και είναι μικρότερη από ποτέ.

Καλές ειδήσεις για το περιβάλλον; Ω, ναι! Ποιος το περίμενε..Η γιγαντιαία τρύπα στο προστατευτικό στρώμα όζοντος της Γης συρρικνώνεται σε επίπεδα μικρότερα από του 1988, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα που έφτασε φέτος ήταν περίπου 7,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (19,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πλάτος), περίπου δυόμισι φορές το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ήταν ακόμα 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (3,4 εκ. Τετραγωνικά χιλιόμετρα) μικρότερα από πέρυσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες και έχει συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο από τον Σεπτέμβριο. 

Οι πιο ζεστές καιρικές συνθήκες στη στρατόσφαιρα βοήθησαν στη συρρίκνωση του 2016, καθώς ο θερμότερος αέρας βοήθησε να απομακρυνθούν χημικά όπως το χλώριο και το βρώμιο που φθείρουν το στρώμα του όζοντος, λένε οι ειδικοί.

Αλλά η συνολική μείωση της τρύπας μπορεί να ανιχνευθεί σε παγκόσμιες προσπάθειες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να απαγορευτεί η εκπομπή χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον. 

«Οι καιρικές συνθήκες πάνω από την Ανταρκτική είχαν ατονίσει και οδήγησαν σε  θερμοκρασίες, οι οποίες επιβραδύνουν την απώλεια όζοντος», δήλωσε ο Paul A. Newman, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ. 

«Είναι σαν τους τυφώνες, μερικές χρονιές υπάρχουν λιγότεροι τυφώνες που έρχονται στη στεριά... Αυτό το έτος οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε καλύτερες συνθήκες σχηματισμού όζοντος». 

Τα νέα έρχονται λίγο μετά την 30ή επέτειο από την ανακάλυψη της τρύπας, η οποία οδήγησε στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, μια διεθνή συμφωνία- ορόσημο που οδήγησε σε σημαντικές παγκόσμιες προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον. 

Η επιδείνωση της τρύπας του όζοντος ήταν πιο έντονη κυρίως στην Ανταρκτική και αποτέλεσε ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας για όσους ζούσαν στο νότιο ημισφαίριο. 

Το όζον, ένα άχρωμο αέριο, προστατεύει τη Γη από επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και καταρράκτη, καθώς και να διαταράξει την ανάπτυξη των φυτών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί κατέληξαν αρχικά ότι οι χλωροφθοράνθρακες τρυπούσαν τη λεπτή στιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική κατά τη δεκαετία του 1970. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τη δεκαετία του 1990, η τρύπα προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, με τρομακτικές προεκτάσεις που οδήγησαν το κοινό στη στήριξη της μάχης των επιστημόνων ενάντια στην επέκταση της. 

Οι αυξημένοι φόβοι για τον καρκίνο του δέρματος, παράλληλα με την μεγέθυνση της τρύπας του όζοντος, ώθησαν 24 έθνη να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Ο αριθμός αυτός τελικά έφτασε τα 197. 

Ήταν μια σπάνια συμφωνία, λένε οι επιστήμονες, επειδή έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε, ανέλαβε δράση για το κλείσιμο της τρύπας στο στρώμα του όζοντος. Τα ευρήματα της Πέμπτης δείχνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κάνει ακριβώς αυτό. 

Το 2014, οι επιστήμονες στα Ηνωμένα Έθνη πιστώθηκαν την ανάκαμψη του στρώματος όζοντος, λόγω της σταδιακής κατάργησης χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα ψυγεία, τα κλιματιστικά και τα δοχεία αερολυμάτων τη δεκαετία του 1980. Αλλά οι χλωροφθοράνθρακες έχουν μακρά διάρκεια ζωής και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ατμόσφαιρα 100 χρόνια μετά, δήλωσε ο Newman. 

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το στρώμα του όζοντος δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 2070. 

Τον Ιούνιο, εντοπιστικέ μια πιθανή απειλή για την ανάκαμψη, το διχλωρομεθάνιο, ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν με δυνατότητα να φθείρει το όζον, διπλασιάστηκε στην ατμόσφαιρα, τα τελευταία 10 χρόνια.

Εάν οι συγκεντρώσεις του συνεχίσουν να αυξάνονται, θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή των επίπεδων του όζοντος στην Ανταρκτική στο φυσιολογικό έως και 30 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με τη NASA, η τρύπα του όζοντος έφτασε στο μέγιστο επίπεδο το 2000, όταν ήταν 11,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (29,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πλάτος).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις