Με προίκα την αναβάθμιση του αξιόχρεου από την Standard & Poor’s αλλά και τις ειδήσεις με θετικό πρόσημο που αφορούν τα δημοσιονομικά, η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές, με reopening επταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί το 2020. Υπό άλλες συνθήκες θα επρόκειτο για ιδανικό τάιμινγκ, προκειμένου η χώρα να βγει στις αγορές και να δανειστεί φθηνά.
Η εποχή, όμως, των χαμηλών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και ο φθηνός δανεισμός έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών, κινούνται συνεχώς ανοδικά και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό δεκαετές, η απόδοση του οποίου προσεγγίζει πλέον το 3%. Κατά την πρώτη έξοδο εντός του 2022 και δη στα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα εξέδωσε νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.
Θεωρείται, βέβαιο, ότι και το τελικό επιτόκιο που θα διαμορφωθεί για το επταετές ομόλογο θα είναι «τσιμπημένο», συγκριτικά πάντα με ότι είχε «συνηθίσει» το ελληνικό δημόσιο και το οικονομικό επιτελείο την τελευταία τριετία. Στο ΥΠΟΙΚ και στον ΟΔΔΗΧ, βεβαίως, γνωρίζουν ότι έχει μεταβληθεί επί τα χείρω, το καθεστώς που διέπει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων και προφανώς υπολογίζουν ότι το επόμενο διάστημα, αφού θα έχει μεσολαβήσει ενδεχομένως και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω. Γι’ αυτό τον λόγο, πιθανότατα, έχουν συμπτύξει το χρονοδιάγραμμα εξόδων στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.
Για τη νέα έξοδο στις αγορές, που θα γίνει με επανέκδοση επταετούς ομολόγου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανόν και αύριο. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan πήραν mandate για την επανέκδοση του ομολόγου.
Πρόκειται για τίτλο λήξης 22 Απριλίου 2027, με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. «Η σχετική συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Στόχος της εξόδου είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.