Τουλάχιστον 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, στο Νίγηρα σε επίθεση που πιστεύεται πως πραγματοποιήθηκε από τζιχαντιστές πριν από την κρίσιμης σημασίας δυτικοαφρικανική στρατιωτική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, για να εξετασθεί μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης σ' αυτή τη χώρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Μολονότι η επιλογή μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι για να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ, η οδός του διαλόγου και της διπλωματίας με το στρατιωτικό καθεστώς που έχει την εξουσία στη Νιαμέι μοιάζει εντούτοις να προκρίνεται.
Αντιμέτωπος εδώ και χρόνια με τη βία των τζιχαντιστικών οργανώσεων, ο Νίγηρας θρήνησε και πάλι θύματα χθες, Τρίτη, νωρίς το απόγευμα.
Τουλάχιστον 17 στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σε επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, στη νοτιοδυτική περιφέρεια της χώρας.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, προέβαλαν κυρίως «την επιδείνωση της κατάτασης της ασφάλειας» για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημά τους.
Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες, η απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη Νιαμέι.
Αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, οι αρχηγοί των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των δυτικοαφρικανικών χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στην Άκρα της Γκάνας για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επιχείρησης.
Ωστόσο οι εκκλήσεις για μια ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και από μερικούς δυτικούς εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διπλωματική οδό για να επιτύχουμε (...) την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και πιστεύω πως εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα μέσω της διπλωματίας», δήλωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Μαλί Ασίμι Γκόιτα είχαν επίσης υπογραμμίσει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους «τη σημασία που έχει να διευθετηθεί η κατάσταση» στο Νίγηρα «αποκλειστικά με ειρηνικά πολιτικοδιπλωματικά μέσα».
πηγή: ΑΠΕ