Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέστρεψε την πιο μεγάλη σήραγγα που συνέδεε το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, έπειτα από περισσότερες από δύο εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «την πιο μακριά και πιο βαθιά σήραγγα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής» από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει καταστρέψει πέντε τους τελευταίους μήνες.
Οι σήραγγες αυτές που κατασκευάζουν ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και οι οποίες περνούν κάτω από το τείχος ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ αποτέλεσαν το σημαντικότερο όπλο των Παλαιστινίων στη διάρκεια του πολέμου του 2014 και η καταστροφή τους αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ισραήλ.
Η σήραγγα που καταστράφηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έφτανε πολλά μέτρα μετά τη μεθόριο, όμως ακόμη δεν είχε κατασκευαστεί έξοδος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους στους δημοσιογράφους.
Το Ισραήλ κατέστρεψε τη σήραγγα αυτή, η οποία συνδεόταν με πολλές άλλες στη Λωρίδα της Γάζας γεμίζοντάς την με μια ουσία, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε, χωρίς να κάνει χρήση εκρηκτικών.
«Τη γεμίσαμε με μια ουσία που θα τη θέσει εκτός χρήσης για πολύ μεγάλο διάστημα», υπογράμμισε ο Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι βάσει των πρώτων εκτιμήσεων αυτή η σήραγγα εκτεινόταν σε «πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας».
Η είσοδος της σήραγγας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, βρισκόταν στην περιοχή Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και έφτανε ως το κιμπούτζ Ναχάλ Οζ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού επεσήμανε ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε εδώ και κάποιο καιρό την κατασκευή της σήραγγας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της Χαμάς είχαν αρχίσει να την κατασκευάζουν μετά τον πόλεμο του 2014.
Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μία δεκαετία, ενώ τα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο είναι κλειστά τον περισσότερο καιρό.
Στο μεταξύ το Ισραήλ κατασκευάζει ένα φράγμα κάτω από τη γη γύρω από τη Γάζα, η κατασκευή του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019, με στόχο να αποτρέπει το ενδεχόμενο κατασκευής τέτοιων σηράγγων.
Ο τσιμεντένιος αυτός τοίχος, που θα έχει μήκος 65 χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί, θα διαθέτει αισθητήρες κίνησης για να εντοπίζει τυχόν υπόγεια δραστηριότητα. Ένας φράκτης οκτώ μέτρων ύψους αναμένεται να ανεγερθεί στην επιφάνεια πάνω από τον υπόγειο τοίχο.