Με προσεχτικές διατυπώσεις, όπως συνηθίζει άλλωστε, ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τις εν εξελίξει διεργασίες για την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, ένα ζήτημα που αποτελεί απόφαση της Αθήνας για τον χρόνο και τον τρόπο - όπως διεμήνυσε.
Χωρίς διάθεση για ντυπανοκρουσίες όμως ο "σούπερ Μάριο" τόνισε πως η έκδοση του ομολόγου πρέπει να αποτελεί ως ένα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής, καθώς η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι βασική προτεραιότητα. Ωστόσο εξέφρασε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο έχοντας συντελέσει βήματα προόδου τους τελευταίους μήνες.
Κατά τον ίδιο, αυτή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια».
Πίστη στο πρόγραμμα της η ΕΚΤ...αλλά
Αναγκαία παραμένει η νομισματική πολιτική διευκόλυνσης που παρέχει η ΕΚΤ στις οικονομίες της Ευρωζώνης και το επόμενο διάστημα καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και η ανάπτυξη στις χώρες - μέλη δεν έχει φέρει και τις ανάλογες πιέσεις στις τιμές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τη βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά διευκρίνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημειώσει μόνο σταδιακή αύξηση.
Πέραν τούτων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν συζητήσεις για αναθεώρηση του QE, διαψεύδοντας έτσι διάφορα σενάρια που έκαναν λόγω για εν εξελίξει συζητήσεις στην Φρανκφούρτη.
Χωρίς εκπλήξεις η ΕΚΤ, αμετάβλητα τα επιτόκια
Δεν συντελέσθη κάποια έκπληξη και τα επιτόκια της ΕΚΤ παρέμειναν αμετάβλητα, όπως αναμένονταν. Έτσι κατά την σημερινή συνεδρίαση το δ.σ της ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόθεση της ΕΚΤ είναι να συνεχιστεί βάσει του πλάνου της, δηλαδή οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα ανέρχονται μηνιαίως στα 60 δισ ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο - όπως έχει επισημανθεί και το προηγούμενο διάστημα - να υπάρξει παράταση του προγράμματος για το επόμενο έτος, συναρτήσει πάντα των οικονομικών στοιχείων που θα δουν το φως της δημοσιότητας και κυρίως το μέγεθος πληθωριστικών πιέσεων εκείνο το διάστημα. Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του