"Η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο", υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο «Βήμα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
"Είναι εμφανές ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στα εξώφυλλα του ελληνικού Τύπου ενώ οι θέσεις μας παρουσιάζονται ηθελημένα ως "εχθρικές", "επιθετικές" ή "παράλογες". Ωστόσο, στην Τουρκία, δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για την Ελλάδα και η τουρκική κοινή γνώμη, όπως και ο Τύπος εστιάζουν σε γεγονότα παρά στην προπαγάνδιση αρνητικών απόψεων", είπε ο ίδιος.
Σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, ανέφερε ότι "στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για οποία κάθε μέρος έχει τη δική του ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων… Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή".
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει πως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.
Εν συνεχεία, κάνει λόγο ακόμα και για πιθανή αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας και Λιβύης.
Ο Τσαβούσογλου επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο ίδιος υπεραμύνεται της τουρκικής στάσης πάνω στο ζήτημα.
Κλείνοντας, ο Τούρκος υπουργός αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, ρίχνοντας ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους εξαιτίας "της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα".