Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις δυτικές εταιρείες για τον Nord Stream 2


Η Ουάσινγκτον επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίησή της προς τις δυτικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία, πως διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις, ενώ κατήγγειλε πως η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτό το έργο για να διχάσει την Ευρώπη.

"Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν" σε αυτό το έργο επιλέγουν "μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ενέχει τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις", τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Πιστεύουμε ότι αυτός (ο αγωγός) θα υπονομεύσει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της".

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τη Γερμανία ότι είναι "αιχμάλωτη" της Ρωσίας εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της υποστήριξης του Βερολίνου στο σχέδιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική και καταλήγει στη Γερμανία, αποφεύγοντας τη συνήθη πορεία διαμέσου της Ουκρανίας.

Πέντε δυτικές εταιρείες έχουν επενδύσει στον αγωγό Nord Stream 2--η Wintershall και η Uniper (Γερμανία), η ÖMV (Αυστρία), η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Engie.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  θα απόσχει από το να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Για τη Σόλμπεργκ, η Νορβηγία δεν μπορεί να εκφέρει άποψη όσον αφορά το έργο, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς ανταγωνιστές της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και οποιαδήποτε τοποθέτηση από πλευράς Όσλο θα εκλαμβανόταν ως προσπάθεια να προωθηθούν τα νορβηγικά οικονομικά συμφέροντα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον των χωρών-μελών του NATO που ενέκριναν την κατασκευή του αγωγού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ έστρεψε ιδίως τα φραστικά του πυρά εναντίον της Γερμανίας, αποκαλώντας την "αιχμάλωτη της Ρωσίας" εξαιτίας της σημαντικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός είναι ένα διεθνές έργο. Θα περνάει από τον βυθό της Βαλτικής και θα εκτείνεται από τα ρωσικά παράλια ως τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την επικράτεια της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών και βαλτικών κρατών.

Ο νέος αγωγός, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον Nord Stream, θα περνάει πάντως από τις οικονομικές ζώνες και τα χωρικά ύδατα πέντε κρατών (Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία). Θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα