Οικονομία

Goldman Sachs: Ανθεκτική στα ενεργειακά σοκ η Ελλάδα


Λιγότερο εκτεθειμένη σε ενεργειακά σοκ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Εν μέσω των έντονων ανησυχιών για ένα νέο γύρο ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα-σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο- διαθέτει ανθεκτικότητα και αντοχές.

Με βάση το report του αμερικανικού οίκου, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται λιγότερο εκτεθειμένη σε ενεργειακά σοκ, όπως είχε φανεί και κατά την κρίση ενέργειας του 2022, ενώ η δημοσιονομική πολιτική αφήνει περιθώρια για μέτρα στήριξης σε περίπτωση νέων πιέσεων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ενώ στην Ευρωζώνη οι τιμές ενέργειας παραμένουν σχεδόν 50% υψηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, στην Ελλάδα η αύξηση περιορίζεται περίπου στο 35%, γεγονός που υποδηλώνει μικρότερη ευαισθησία της οικονομίας σε ενεργειακά σοκ.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει ισχυρή και πιο ανθεκτική σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με δείκτες οικονομικής δραστηριότητας να δείχνουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ άνω του 2%.

Η Goldman Sachs κάνει μνεία και στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά εμφανίζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με ό,τι παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα