Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν ήπιες αλλαγές, καθώς υψηλότερο πληθωρισμό αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%. Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική επίδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη δυναμική που αναμένεται για τα άλλα τρίμηνα του έτους. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθένιση των προοπτικών είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδέονται με τον κορονοϊό, έχουν μειωθεί κάπως, αλλά παραμένουν βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχουν μειώσει σε το σοκ σε κάποιο βαθμό και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, αντίθετα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας S&P Global. Η υποχώρηση του μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε, ενώ ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ωθούν τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες από 52 τον Ιούνιο, τη χαμηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2021. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν 51 μονάδες για τον PMI. Κάθε τιμή χαμηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας. «Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί στο τρίτο τρίμηνο καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούλιο και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι χειρότεροι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Αν εξαιρεθούν οι μήνες που υπήρχαν lockdown λόγω της πανδημίας, η συρρίκνωση του Ιουλίου είναι η πρώτη που σηματοδοτεί ο δείκτης PMI από τον Ιούνιο του 2013 και είναι ενδεικτική μίας συρρίκνωσης της οικονομίας με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%» Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,2% στο τρέχον τρίμηνο. Ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο 15 μηνών, από 53 τον Ιούνιο. Η αύξηση των τιμών έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μειώσει τις μη απαραίτητες δαπάνες τους, με τον δείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται στις 48,4 από 51,8 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, με τον σχετικό δείκτη να βυθίζεται στις 49,6 από 52,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 46,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έναντι 49,3 τον Ιούνιο. Οι μάνατζερ των βιομηχανιών ήταν απαισιόδοξοι για το επόμενο έτος και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 49,7 από 51,5 μονάδες. «Οι επιχειρηματικές προσδοκίες για το επόμενο έτος έχουν εν τω μεταξύ υποχωρήσει σε επίπεδο που σπάνια έχει σημειωθεί την περασμένη δεκαετία καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για τις οικονομικές προοπτικές, οι οποίες τροφοδοτούνται εν μέρει από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και τον πληθωρισμό, αλλά αντανακλούν και τις πιο περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.
Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην πρώτη άνοδο εδώ και 11 χρόνια. Η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και να περιορίσει τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ παραμένει η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών αυτό το μήνα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και υψηλότερα επιτόκια, όπως έδειξε σήμερα μία έρευνα. Η εταιρία ερευνών αγοράς GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του ηθικού των καταναλωτών καταγράφηκε στο -41 τον Ιούλιο, σε συνάρτηση με το χαμηλό των 48 ετών του Ιουνίου και σε κατώτερα επίπεδα, από προγενέστερα επεισόδια υφέσεων στη βρετανική οικονομία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη μείωση της τιμής του αναφερόμενου δείκτη στο -42. Επίσης, μειώθηκαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία, για τέταρτη φορά σε πέντε μήνες, λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων καυσίμων, αυξάνοντας τα δεδομένα για αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς εντείνεται η κρίση κόστους ζωής. Ο όγκος των πωλήσεων λιανικής μειώθηκε 0,1% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, έναντι της αναθεωρημένης μηνιαίας πτώση κατά 0,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις λιανικής θα υποχωρήσουν 0,4% τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις καυσίμων μειώθηκαν 4,3% σε μηνιαία βάση, εξαιτίας των υψηλών τιμών-ρεκόρ στην αντλία, ενώ οι αγορές ενδυμάτων μειώθηκαν 4,7%, ενώ υποχώρησαν οι πωλήσεις αγαθών νοικοκυριού.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη θα φρενάρει το επόμενο έτος, από 2,5% το 2022 σε 1,4% το 2023.
Το γερμανικό κράτος θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, με την απόκτηση του 30% του κεφαλαίου του ομίλου, ο οποίος απειλείται με πτώχευση λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος. Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.
H Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 8%.
Στην Ιταλία, οι πρόωρες εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 425.71 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.31%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 3,596.65 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,282.05 μονάδες, με κέρδη 0.16%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε περίπου στα ίδια, φτάνοντας στις 13,256.71 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,216.82 μονάδες, ενισχύθηκε 0.25%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,225 μονάδες, με άνοδο 0.13%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,042.61 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.37%.