Αδυναμία είσπραξης ποσού κοντά στα 10 δισ. ευρώ, από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ δηλώνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με την τελευταία έκθεσή του, αλλά το ποσό που οδεύει προς διαγραφή είναι υπερτριπλάσιο.
Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2024 ξεπέρασαν τα 49 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και μοιάζει να είναι αδιέξοδο, καθώς οι οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους τα οποία διογκώνονται λόγω των προσαυξήσεων.
Η ποιοτική ανάλυση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αναδεικνύει μια εφιαλτική εικόνα, αφού τα περισσότερα χρέη είναι παλαιά και άρα δύσκολο έως ανέφικτο να εισπραχθούν ενώ συγχρόνως, οι οφειλέτες που έχουν τη διάθεση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λίγες δόσεις (24 μηνιαίες) της πάγιας ρύθμισης, που είναι η μοναδική διαθέσιμη.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχει χαθεί το 52%, οι οποίες αντιπροσωπεύουν χρέη ύψους 19 δισ. ευρώ τα οποία πλέον αυξάνονται λόγω των προσαυξήσεων.
Στην τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ αναγράφεται ότι, από τα 49,2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο περίπου τα 9,8 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.
Ουκ αν λάβεις
Αναλυτικότερα, οι οφειλές των 9,8 δισ. ευρώ αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.
Συνεπώς το «επίσημο» χρέος που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι κάτω από 40 δισ. ευρώ, αλλά και αυτό, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού από τις οφειλές των 49,2 δισ. ευρώ:
- Το 34,5% (ή ποσό 17,1 δισ. ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά και
- Το 65,05% (ποσό 31.772.023.356 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 και παλαιότερα.
Στα εν λόγω χρέη είναι και οι οφειλές των 9,8 δισ. ευρώ, που θεωρούνται μη εισπράξιμες από το ΚΕΑΟ, αλλά το ποσό των πραγματικά μη εισπράξιμων, υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο να εισπραχθούν ποτέ, χρέη ηλικίας άνω των 16 ετών.
Πώς διαχωρίζονται
Όπως εξηγεί το ΚΕΑΟ, προβαίνει στον διαχωρισμό οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, καθώς, πολλές από τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα και στο πλαίσιο αυτό, διαχωρίζει τις οφειλές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας ή ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.