Ανοίγοντας τρία νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, ο ΟΒΙ επιδιώκει να αναδείξει τις καινοτόμες ιδέες στην περιφέρεια, να προστατέψει τη γνώση και την τεχνολογία που παράγεται, να συμβάλλει στην εμπορική αξιοποίηση των ιδεών, να τις μετατρέψει σε πλεονέκτημα στην αγορά.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις - βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και start-ups - στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο και σε ανεξάρτητους εφευρέτες που έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.
Με τη συνδρομή του Οργανισμού ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την έκδοση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Τίτλων Προστασίας Βιομηχανικών Σχεδίων, διασφαλίζεται ότι θα αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη από την αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας τους.
Οπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Ι. Καπλάνης, οι ενδιαφερόμενοι από τις πόλεις της περιφέρειας έπρεπε μέχρι τώρα να προσέρχονται στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού στην Αθήνα για να ενημερωθούν και να εκκινήσουν τη διαδικασία κατοχύρωσης της εφευρετικής τους δραστηριότητας.
Μέσω των τριών νέων γραφείων (Περιφερειακές Βιβλιοθήκες) δίνεται η δυνατότητα για διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό των τριών περιοχών να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται εφικτή η αίτηση για την πραγματοποίηση «προέρευνας», καθώς επίσης και η προετοιμασία για την απόκτηση ενός τίτλου βιομηχανικής ιδιοκτησίας από τον τόπο διαμονής.
Ο ΟΒΙ εγκαινίασε χθές το νέο γραφείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε χώρους του οποίου στεγάζεται.
Εγκαίνια έχουν πραγματοποιηθεί και για το γραφείο της Πάτρας, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το γραφείο του Ηρακλείου, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου.
Στο αναπτυξιακό πλάνο για την προώθηση της καινοτομίας προβλέπεται η δημιουργία 13 γραφείων – ένα ανά περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως one-stop-shop.
Ο ΟΒΙ υλοποιεί παράλληλα Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα αναλάβει την πιστοποίηση εξειδικευμένων συμβούλων ευρεσιτεχνιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.