Μετά από μία τριετία αναζητήσεων και προβληματισμού - ίσως και λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης - αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των οφειλετών που προσφεύγουν στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, να προστατεύσουν περιουσιακά στοιχεία τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις οικονομικές τους δραστηριότητες.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι πλέον ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης χρεών για ιδιώτες και επιχειρήσεις, με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των οφειλετών στη διαδικασία.
Δεν αποτελεί όμως πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις: Υπάρχουν κίνδυνοι και παγίδες που μπορεί να προκύψουν από την ίδια τη διαδικασία και να φέρουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι:
Πολυπλοκότητα και Ασάφεια της Διαδικασίας
Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (που διαχειρίζεται την πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού) έχει εκδώσει αναλυτικούς οδηγούς για την συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης. Ομως στην πράξη η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωστός λαβύρινθος.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που μπορεί να προκληθεί είναι ότι πολλοί οφειλέτες που επιχείρησαν να συμπληρώσουν μόνοι τους την αίτηση και μετά απευθύνθηκαν στην Solvdebt, θεωρούσαν ότι με την ανάκτηση των οφειλών από τους πιστωτές είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Περίμεναν λοιπόν το αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα είχε πραγματοποιηθεί μόλις το πρώτο βήμα.
Η επιτυχία μίας αίτησης δεν αφορά μόνο την ορθή συμπλήρωση της που απαιτεί τεχνικές γνώσεις, αλλά και την μετέπειτα παρακολούθηση και αποτελεσματική διαχείριση για τυχόν θέματα που προκύψουν και επιζητούν επίλυση.
Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα η διαγραφή οφειλών
Ο ευσεβής πόθος του κάθε οφειλέτη, είναι να πετύχει την μέγιστη διαγραφή των οφειλών του και συνήθως πιστεύει ότι η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού του το προσφέρει εγγυημένα.
Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική. Ένας βασικός «μπούσουλας» για το εάν υπάρχουν πιθανότητες για διαγραφή, είναι το κατά πόσον το σύνολο των οφειλών του, υπερβαίνει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες για διαγραφή.
Επιπλέον, υπάρχουν οφειλές που δεν εντάσσονται στην αίτηση όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ υπάρχουν οφειλές που δεν υπόκεινται σε διαγραφή, όπως ο οφειλόμενος ΦΠΑ.
Λάθη από τους πιστωτές στην καταχώρηση των οφειλών
Μια άλλη σημαντική παγίδα της αίτησης, βρίσκεται στα λάθη που κάνουν οι ίδιοι πιστωτές. Τα λάθη αυτά μπορεί να αφορούν σε λάθος υπόλοιπα δανείων ή και σε λαναθασμένα στοιχεία εξασφαλίσεων (προσημειώσεις ή υποθήκες) και τα οποία θα πρέπει να εντοπιστούν κατά την συμπλήρωση της αίτησης και να διορθωθούν πριν την οριστική υποβολή της, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα της ρύθμισης.
Η διάρκεια της διαδικασίας και η καθυστέρηση
Η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει για πολλούς μήνες, αν και ο νόμος θέτει ως χρονικό όριο το διάστημα των 2 μηνών από την οριστική υποβολή της αίτησης, που όμως σχεδόν ποτέ δεν τηρείται.
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η αίτηση μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, καθώς ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη διόρθωσης ή διευκρίνισης των καταχωρημένων στοιχείων της αίτησης.
Η καθυστέρηση αυτή, συνήθως προκαλεί ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αδυναμίας εξυπηρέτησης των οφειλών τους και το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο.
Η ποινή του ενός έτους
Όταν μία αίτηση ολοκληρώνεται είτε επειδή βγήκε άκαρπη, είτε επειδή ο οφειλέτης την αποδέχθηκε ή την απέρριψε, η πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού δεν επιτρέπει στον οφειλέτη να υποβάλει νέα αίτηση εάν δεν παρέλθει τουλάχιστον 1 έτος από την ολοκλήρωση της πρώτης αίτησης.
Προσοχή: Δεν ρυθμίζονται οι ίδιες οφειλές για δεύτερη φορά.
Εάν δηλαδή ο οφειλέτης υποβάλει για δεύτερη φορά αίτηση με συνολικές οφειλές € 100.000, εκ των οποίων το ποσό των € 80.000 έχει ρυθμιστεί την πρώτη φορά, τότε μόνο το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμιστεί με την δεύτερη αίτηση, δηλαδή οι 20.000 ευρώ
Κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης
Ο κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης είναι υπαρκτός, ακόμη και πριν ο οφειλέτης αποδεχτεί την ρύθμιση των πιστωτών, καθώς η αποδοχή της ρύθμισης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας που ορίζει η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού. Στη περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει, η ρύθμιση χάνεται.
Ακόμη και εάν η αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης γίνει εμπρόθεσμα, η ρύθμιση ενεργοποιείται και ισχύει μόνο εφόσον πληρωθεί εμπρόθεσμα η 1η δόση της ρύθμισης προς τον κάθε έναν από τους πιστωτές.
Εφόσον έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα βήματα σωστά και εντός προθεσμιών, η ρύθμιση μπορεί να χαθεί και στην περίπτωση που δεν πληρωθούν 3 δόσεις της ή η αξία τουλάχιστον 3% του συνολικά οφειλομένου ποσού ανά πιστωτή.
Ο Σύμβουλος που συνεργάζεστε δεν έχει εμπειρία και γνώση της διαδικασίας
Ως σύμβουλος στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, μπορεί να δηλωθεί Λογιστής- Φοροτέχνης και Οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Δικηγόρος μέλος δικηγορικού συλλόγου.
Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας ή το γραφείο που θα συνεργασθείτε, σας ζητήσει μόνο τους κωδικούς σας taxisnet, χωρίς να δηλωθεί ως σύμβουλος στη αίτηση της πλατφόρμας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε τον λόγο, ώστε να διασφαλίσετε τουλάχιστον ότι ο επαγγελματίας που έχετε επιλέξει, πληροί τουλάχιστον τις τυπικές προϋποθέσεις.
Η επιτυχής διαχείριση μίας αίτησης ένταξης στοΕξωδικαστικό Μηχανισμό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον βαθμό που ο επαγγελματίας που θα εμπιστευτείτε, έχει γνώση και εμπειρία της διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα βάσει των δεδομένων της υπόθεσης σας.
Η τράπεζα και ο servicer-fund θα ξέρουν πλέον...
Η αίτηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, θα μπορούσε να παρομοιασθεί με μία ακτινογραφία της οικονομικής κατάστασης του αιτούντα, είτε αφορά ιδιώτη είτε επιχείρηση.
Οποιος θα έχει πρόσβαση στη αίτηση, μπορεί να γνωρίζει τα δηλωθέντα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις κ.α. όχι μόνο του αιτούντα αλλά και των συνοφειλετών- εγγυητών που θα συμμετάσχουν στη αίτηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί και αποβεί άκαρπη, τα funds θα έχουν όλα τα στοιχεία για να «κυνηγήσουν» στοχευμένα με αναγκαστικές νομικές ενέργειες, του οφειλέτες, συνοφειλέτες και εγγυητές που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Γνώση και ενημέρωση
Η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να παρουσιάζεται ως μια χρυσή ευκαιρία για πολλούς οφειλέτες, αλλά κρύβει κινδύνους και παγίδες που πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά.
Οι οφειλέτες πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, να λαμβάνουν τις κατάλληλες και εξειδικευμένες συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν και να προγραμματίζουν τη διαδικασία με συνέπεια και ρεαλισμό.
Πληροφορίες, οδηγίες και πολύτιμη βοήθεια μπορούν να βρουν στην Solvdebt (πατήστε εδώ).