Ενέργεια

Παγιώνονται οι μεγάλες αυξήσεις της διετίας 2021-'22 στις τιμές ρεύματος


Ξεπέρασαν το 30% οι ανατιμήσεις τη διετία της κρίσης, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει... φως για μειώσεις

Με μόνιμο «καπέλο» της τάξεως του 30% θα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές το ρεύμα, καθώς παγιώνονται οι μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν τη διετία 2021 - 2022, πρώτα εξαιτίας της εξόδου από την πανδημία και, ακολούθως, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πάροχοι της αγοράς δεν έχουν περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών τη μεγάλη μείωση των τιμών χονδρικής και όλα δείχνουν ότι ούτε ο νέος τρόπος τιμολόγησης από την 1η Ιανουαρίου θα αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ των καταναλωτών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τις μετρήσεις για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αποκαλύπτουν τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που συντελέσθηκαν τη διετία 2021 - 2022 στα τιμολόγια του ρεύματος και την τάση... μονιμοποίησής τους, από μια αγορά που λειτουργεί με σοβαρές στρεβλώσεις:

  • Στην ομάδα «Στέγαση» του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η κατηγορία «Ηλεκτρισμός», που έχει συμμετοχή σχεδόν 35 χιλιοστών στη συνολική διαμόρφωση του τιμαρίθμου, έκανε ένα άλμα στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στο 131,32, από 100 στο τέλος του 2020. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση του επιπέδου των τιμών κατά 31%, σωρευτικά αυτή την περίοδο, που ήταν υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη σωρευτική αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (12,5%).
  • Ακολούθως, μέσα στο 2023, οι καταναλωτές δεν είδαν... φως στους λογαριασμούς τους, καθώς η μείωση των τιμών του ρεύματος ήταν ανεπαίσθητη, από το 131,32 στο 129,23, δηλαδή μόλις κατά 1,6%.
  • Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι χρεώσεις του φυσικού αερίου, που επίσης επηρεάσθηκε δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αρχικά εκτινάχθηκαν απότομα, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω στα τέλη του 2022 σε σχέση με το 2020, τον Οκτώβριο του 2023 είχαν αποκλιμακωθεί εξίσου θεαματικά.
  • Η τιμή που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ ήταν 376,43 στα τέλη του 2022 και είχε πέσει στο 151,23 τον Οκτώβριο 2023, δηλαδή σχεδόν κατά 60%. Όσο και αν αυτή η μείωση επηρεάζεται και από παράγοντες εποχικότητας (τον Οκτώβριο δεν υπήρχε ακόμη μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση), η πτώση του επιπέδου των τιμών του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά ήταν αρκετά ορθολογική, ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές.

Οσον αφορά το ρεύμα, τον προβληματισμό εντείνει το γεγονός ότι οι τιμές στη λιανική παραμένουν πολύ υψηλές, σχεδόν στο σημείο όπου βρίσκονταν στο τέλος του 2022, παρότι η τιμή στην αγορά της χονδρικής, που αποτελεί βασικό συντελεστή για τη διαμόρφωση των λογαριασμών στη λιανική, έχει αποκλιμακωθεί πολύ έντονα.

Η τιμή χονδρικής είχε πιάσει την υψηλότερη τιμή της τον Αύγουστο του 2022, στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα, στο τέλος του έτους είχε πέσει στα 277 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 122 ευρώ. Δηλαδή, καταγράφεται μείωση σχεδόν κατά 56% στη χονδρική, την ώρα που οι τιμές στη λιανική παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Πίσω από αυτό το φαινόμενο η λογική λέει ότι βρίσκονται κάποια υπερκέρδη που διατηρούν οι εταιρείες του κλάδου. Μάλλον θα τα διατηρήσουν και από το νέο έτος, όπου θα εφαρμοσθούν τα νέα, "πολύχρωμα" τιμολόγια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «πράσινο» τιμολόγιο που καθιερώνει το υπουργείο Ενέργειας για να περάσει η πλειονότητα των καταναλωτών και να υπάρχει διαφάνεια στη σύγκριση τιμολογίων, όλα δείχνουν ότι η φθηνότερη της αγοράς θα είναι η ΔΕΗ, με μια χρέωση σχεδόν 16 σεντς την κιλοβατώρα, ενώ οι μεγαλύτερη ιδιώτες της αγοράς θα πάνε την τιμή ακόμη και πάνω από τα 20 σεντς, προτιμώντας να δώσουν ανταγωνιστικότερες χρεώσεις σε άλλες κατηγορίες τιμολογίων.

Ακόμη και στα 16 σεντς, η τιμή από τη ΔΕΗ θα είναι οριακά μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο (17 σεντς), ενώ το γενικό επίπεδο των τιμών θα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις προ κρίσης χρεώσεις: οι Έλληνες πλήρωναν 10 - 11 σεντς την κιλοβατώρα, ενώ πλέον οι τιμές φαίνεται ότι μονιμοποιούνται σε επίπεδα άνω των 15 σεντς, δηλαδή σχεδόν 45% υψηλότερα!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις