Με υπερκάλυψη πάνω από τρεις φορές ολοκληρώθηκε σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση συγκέντρωσε προσφορές από Έλληνες και ξένους, θεσμικούς και μη επενδυτές ύψους άνω των. 4 δισ. ευρώ έναντι 1,35 δισ. που ήταν το ανώτατο όριο που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ.
«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα", τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και προσθέτει: "Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΔΕΗ καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση το 90 % των επενδυτών είναι κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο στα οποία περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι: CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθούν τα ποσά που καλύφθηκαν από το Υπερταμείο, την CVC και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το ποσό που απομένει υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκδοσης, το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα ενώ το 20% είναι υφιστάμενοι μέτοχοι και το 80% νέοι επενδυτές.
"Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δις ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας", τονίζουν οι ίδιες πηγές.