Ελλάδα

Παπαστεργίου: Η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας


«Χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ σήμερα, καθώς η Κρήτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η Κρήτη καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται και το κάνει με ένα βιώσιμο τρόπο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες Περιφέρειες», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου χθες, 3 Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη του στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

Ο Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ματαλλιωτάκη και στελέχη της Περιφέρειας και συζήτησαν για την πορεία της ψηφιακής μετάβασης της Κρήτης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στο έργο perifereies.gov.gr. «Η Περιφέρεια Κρήτης πρωταγωνιστεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται κατά δεκάδες πλέον μέσω του gov.gr. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα αυτές τις καινοτόμες υπηρεσίες να τις προσφέρουμε σε όλες τις Περιφέρειες με το έργο perifereies.gov.gr. Παρέχοντας κοινά ψηφιακά πρότυπα στόχος είναι να έχουμε προτυποποιημένες υπηρεσίες και ο πολίτης να μην κάνει διαφορετικές διαδικασίες, όταν δραστηριοποιείται σε διαφορετικές περιοχές. Είναι σημαντικό το ψηφιακό μας αποτύπωμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να το κάνουμε ακόμα πιο σταθερό και ομοιόμορφο», δήλωσε ο Υπουργός. Από τη μεριά της Περιφέρειας υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των δεδομένων του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», καθώς και για το πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις» σχετικά με τη διαχείριση των εργασιών τηλεπικοινωνιακών διελεύσεων.

Επιπλέον, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισκέφθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη. «Με το ΙΤΕ έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία σε ένα μεγάλο πεδίο δραστηριοτήτων με αιχμή τον τομέα των μεταφορών», ανέφερε ο Υπουργός. Ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του ΙΤΕ, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, παρουσίασε στον Υπουργό την πορεία των έργων ψηφιοποίησης στον κλάδο των μεταφορών που υλοποιείται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών. Ο Υπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Στην ομιλία του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο έργο των «Smart Cities» παρουσία Δημάρχων του νησιού. «Οι Δήμοι της Κρήτης πάνε πολύ καλά συγκριτικά και με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε ήδη 5 εντάξεις και 2 αναμένονται τις επόμενες μέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, έκανε εκτενή αναφορά στα σημαντικά έργα ευρυζωνικότητας, όπως το UFBB, που υλοποιούνται στο νησί και στην εγκατάσταση οπτικής ίνας, καθώς και στις σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, που αναπτύσσονται. «Τα Data Centers βάζουν την Κρήτη στο κέντρο της έρευνας και της αξιοποίησης των δεδομένων. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων βρίσκεται ήδη στη Κρήτη. Εταιρίες κολοσσοί όπως η Sparkle, η Digital Realty επενδύουν εδώ ενώ αρκετές ακόμη εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων. Σε συνδυασμό με τα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία έρχονται πλέον να διασυνδέσουν την Ελλάδα με την Μεσόγειο και την Ασία, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας για την περιοχή και για τη χώρα ευρύτερα. Η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας. Πρόκειται για εξελίξεις με ευρύ αντίκτυπο, καθώς τα δεδομένα είναι προϋπόθεση για την άνθιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις ΤΝ ενδιαφέρονται και για αυτό το ένα millisecond καθυστέρησης που θα έχουν, αν στήσουν την έδρα ή τα εργαστήρια τους μακριά από κέντρα δεδομένων. Θέλουν να το κερδίσουν, καθώς ένα millisecond επί μερικά τρισεκατομμύρια ψηφιακών κινήσεων ισούται με καθυστέρηση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα