Επιχειρήσεις

Παραμένει σε συναγερμό η ελληνική ναυτιλία - Συνεχίζονται οι παρεμβολές GPS στα Στενά του Ορμούζ


Παρά την εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, η ναυτιλιακή ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ παραμένει εύθραυστη, με τις συνεχείς παρεμβολές στα σήματα GPS να προκαλούν σημαντική μείωση στη διέλευση πλοίων και άνοδο στα ασφάλιστρα και τους ναύλους.

Η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Navios Maritime Partners, με έδρα την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή: «Έχουμε περίπου 20% λιγότερες διελεύσεις πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, και τα πλοία περιμένουν εκτός των στενών», δήλωσε στο CNBC. «Οι εταιρείες liner αποφεύγουν τις νυχτερινές διελεύσεις λόγω των παρεμβολών στο GPS, που καθιστούν τη ναυσιπλοΐα επικίνδυνη».

Καθημερινή παρενόχληση για σχεδόν 1.000 πλοία

Σύμφωνα με το Maritime Information Cooperation & Awareness Center, την εβδομάδα που προηγήθηκε της 20ής Ιουνίου, περίπου 970 πλοία την ημέρα ανέφεραν παρεμβολές στο GPS. Παράλληλα, τα δεδομένα της εταιρείας Kpler κατέγραψαν αισθητή μείωση στην κυκλοφορία πλοίων:

  • Στις 13 Ιουνίου, καταγράφηκαν 16.127 μοναδικά MMSI (ναυτικά σήματα αναγνώρισης).
  • Στις 22 Ιουνίου, ο αριθμός είχε μειωθεί στα 7.947.
  • Τα δεξαμενόπλοια μειώθηκαν από 1.120 σε 889.

Τα Στενά του Ορμούζ, με πλάτος μόλις 21 ναυτικά μίλια στο στενότερο σημείο τους, συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τη Θάλασσα της Αραβίας και διέρχεται από αυτά περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου είναι πρώτη προτεραιότητα. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση», τόνισε η Αγγελική Φράγκου.

Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

Οι κίνδυνοι έχουν ήδη οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ναύλων:

Οι ναύλοι από τη Σανγκάη προς το λιμάνι Khor Fakkan στα ΗΑΕ (εκτός Στενών Ορμούζ) αυξήθηκαν κατά 76% σε σχέση με τα μέσα Μαΐου, φτάνοντας τα 3.341 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών (FEU), σύμφωνα με στοιχεία της Xeneta.

Στην αγορά των VLCC (Very Large Crude Carriers), τα ημερήσια ποσά εκτινάχθηκαν κατά 70.000 δολάρια, χωρίς να έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου.

Σε αντίθεση με την Ερυθρά Θάλασσα, όπου τα πλοία αποφεύγουν τη διέλευση λόγω των επιθέσεων των Χούθι, στα Στενά του Ορμούζ δεν υπάρχει εναλλακτική διέλευση. Αυτό καθιστά την κρίση ακόμη πιο περίπλοκη και δαπανηρή για τη ναυτιλιακή και ενεργειακή αλυσίδα.

«Περιμένουμε, αλλά η κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη. Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν τα αυξημένα κόστη θα αποκλιμακωθούν άμεσα», σημειώνει η Αγγελική Φράγκου. «Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, είναι πάντα πιο δύσκολο να πέσουν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα