Χρηστικά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,14 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή πώλησης


Ο ΣΕΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Αυξημένη κατά 20%, σε σχέση με πέρυσι, θα είναι η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, που εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 1,14 ευρώ το λίτρο. Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της «τσουχτερής» τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αποτελεί το ράλι ανόδου που ακολουθεί ο «μαύρος χρυσός» και οι διεθνείς τιμές.

Ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) προσδιορίζει την μέση τιμή στο 1,14 ευρώ το λίτρο (αφορά κυρίως τις αστικές περιοχές), ενώ στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Β.Ελλάδας ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,250 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας,  επίσημανε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, ενώ η κατανάλωση όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά συνολικά στα υγρά καύσιμα μειώθηκε στην περίοδο της κρίσης κατά 40%.

Βασική αιτία τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης όσο και για την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία), κατά τον ΣΕΕΠΕ, είναι η υψηλή φορολογία που κυμαίνεται από 50 ως 75% της τελικής τιμής ανάλογα με το είδος καυσίμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων προσδιόρισε με αναγωγή τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο, μεταξύ 123 και 255 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Το τελευταίο διάστημα με τη δραστηριοποίηση της ΑΑΔΕ έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν εκκρεμότητες που επιτρέπουν σε επιτήδειους να συνεχίζουν ανεμπόδιστα την παραβατικότητα» τονίζει ο ΣΕΕΠΕ. Μεταξύ χαρακτηριστικών περιπτώσεων που αναφέρθηκαν είναι πρατήρια τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πωλήσεις, αλλά ελάχιστες παραγγελίες από την επίσημη οδό, όπως και η αδικαιολόγητη αύξηση της κατανάλωσης βιομηχανικού υγραερίου που οφείλεται στο γεγονός ότι διοχετεύεται στην κίνηση οχημάτων επειδή έχει πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από το υγραέριο κίνησης (60 ευρώ ανά μετρικό τόννο έναντι 430) ("γίναμε Μόντε Κάρλο", σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καραχάννας).

Αίτημα του ΣΕΕΠΕ είναι να οριστεί υψηλόβαθμο στέλεχος, ως διαχειριστής / συντονιστής του έργου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου (project manager), ο οποίος θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικές και τεχνικές εκκρεμότητες για τη λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η απογραφή των δεξαμενών στα πρατήρια. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των ΚΥΑ για εφαρμογή του συστήματος εισροών - εκροών σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων όπως και για τον καθορισμό προδιαγραφών, διαδικασίας κλπ. για την εγκατάσταση συστήματος GPS σε βυτιοφόρα και αποστολής δεδομένων στην Γ.Γ.Π.Σ.

Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει τέλος δυσμενείς επιπτώσεις στον κλάδο από την εφαρμογή των Οδηγιών για την εξοικονόμηση καυσίμων και την αύξηση ενεργειακής απόδοσης, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει στις εταιρίες εμπορίας να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμων με μέτρα όπως εκσυγχρονισμός / αντικατάσταση καυστήρων θέρμανσης, σεμινάρια για οικονομικά οδήγηση κ.α. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η αναμενόμενη αδυναμία επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας από τις Εταιρίες του Κλάδου, θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς το κόστος σε περίπτωση συμμόρφωσης ανέρχεται στα 500.000 ευρώ ανά ktoe, ανεβάζοντας τις συνολικές υποχρεώσεις του Κλάδου στα 102.000.000 ευρώ για την τετραετία 2017-2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα