Την προοπτική επέκτασης του μετρό προς δήμους της Δυτικής Αττικής με στάσεις από και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» εξετάζει η διοίκηση της Αττικό Μετρό, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των επισκεπτών.
Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Τρίτση, κ. Γιάννης Πολύζος «υπήρξε μια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Θεόδωρο Παπαδόπουλο με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών όσον αφορά στην πρόσβασή τους στο πάρκο. Είναι πολύ πρόωρο ακόμη να προσδιορίσουμε χρονικά το πότε θα εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».
Προς το παρόν το πρόγραμμα της Αττικό Μετρό «κλειδώνει» στην κατασκευή της γραμμής 4, στο τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, το οποίο υπολογίζεται να έχει μήκος 12 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει 14 σταθμούς.
«Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, που είναι η μόνη που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η εταιρία συζητά μια σειρά μελλοντικών επεκτάσεων. Μια από αυτές τις επεκτάσεις προς τα δυτικά, θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους δήμους Αγίων Αναργύρων και του Ιλίου, καθώς να υπάρξει και διέλευση της γραμμής όσο το δυνατόν κοντύτερα στο Πάρκο Αντ. Τρίτση. Εξάλλου, είναι κοινή πεποίθηση και συνισταμένη ότι πρέπει να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στο πάρκο που πράγματι από εξυπηρέτηση δεν είναι ικανοποιητική. Μια τέτοια εξέλιξη λοιπόν θα έδινε πνοή στο πάρκο για να αποτελέσει έναν ισχυρότερο πόλο με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Πολύζος.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη θέση με τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει και με το Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα, το Central Park στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα.
Η πρόσβαση στο Πάρκο γίνεται μέσω πέντε κύριων εισόδων. Οι δύο βρίσκονται στα ανατολικά, επί της λεωφ. Δημοκρατίας (είσοδοι Α: Μουστακλή και Β: Δημοκρατίας), μία στα νότια, επί της οδού Μπίμπιζας (είσοδος Γ: Μπίμπιζα) και δύο βρίσκονται στα δυτικά, επί της λεωφ. Φυλής (είσοδοι Δ: Φυλής νότια και Ε: Φυλής βόρεια).
ΑΠΕ-ΜΠΕ