Πολιτική

Ποντάρουν σε ανατροπή δεδομένων οι κυπριακές τράπεζες


 Στην ανατροπή των δεδομένων της προηγούμενης πενταετίας ποντάρουν οι κυπριακές τράπεζες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη τους πρώτους μήνες του 2016, χωρίς όμως να λογαριάζουν το εποπτικό «βαρίδι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 δείχνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος άρχισε για τα καλά να σταθεροποιείται, με μόνο πλέον στοιχείο μεταβλητότητας τη στάση που θα τηρήσουν οι ευρωπαίοι επόπτες στο θέμα των προβλέψεων για επισφάλειες.

Ο νέος επόπτης των τραπεζών τις ανάγκασε πέρσι να προβούν σε σημαντικές πρόσθετες προβλέψεις με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην η εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η ΕΚΤ επέβαλε στις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες πρόσθετες προβλέψεις κοντά στο 1,2 δισ. για το 2015, με αποτέλεσμα η Τρ. Κύπρου και ο συνεργατισμός, που παρουσίαζαν κέρδη στο μέσο του χρόνου, να κλείσουν τη χρονιά με σημαντικές ζημιές.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, αν και η περσινή εικόνα επηρεάστηκε από τη στάση των ευρωπαίων εποπτών, και προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν παρόμοιες τάσεις στην απεικόνιση των προβλέψεων. Την τελευταία πενταετία οι τράπεζες αναγνωρίζουν μεγάλες προβλέψεις το τελευταίο τρίμηνο, με ανάλογη επίδραση στα αποτελέσματά τους.

Μετά τις αυξημένες περσινές προβλέψεις που πλησιάζουν πλέον το 50% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, οι κυπριακές τράπεζες ευελπιστούν ότι η φετινή εικόνα θα είναι διαφορετική.

Η στάση της ΕΚΤ θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες όταν τα κλιμάκια της ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της δυνατότητας είσπραξης προβληματικών δανείων – κυρίως, του χρόνου που χρειάζεται για εκποίηση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους κέρδη 50 εκατ., η Ελληνική 335 χιλ. και η συνεργατική κεντρική τράπεζα 28 εκατ. ευρώ.

Η καταγραφή των κερδών προκύπτει παρά τη μείωση των εσόδων τους. Η μείωση των καθαρών εσόδων της BOCY ανήλθε στο 11%, της Ελληνικής στο 6% και του συνεργατισμού στο 15%.

Η συρρίκνωση των εσόδων, αναμένεται φέτος να περιοριστεί λόγω μειωμένης επίδρασης από τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων. Τα δανειστικά αναπροσαρμόστηκαν αμέσως τον Μάρτιο του 2015 ενώ τα καταθετικά σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν τα 2015 πέραν των €200 εκ. σε χρεώσεις τόκων.

Αναφορικά με τις προβλέψεις των τραπεζών, τα στοιχεία δείχνουν διαφοροποίηση. Οι προβλέψεις της Τρ. Κύπρου μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με πέρσι και του συνεργατισμού κατά 54%. Αντίθετα, οι προβλέψεις της Ελληνικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 65%.

Οι τράπεζες καταγράφουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεών τους μετά τις εντατικές προσπάθειες για είσπραξη των καθυστερημένων δανείων.

Για την Τράπεζα Κύπρου ο δείκτης κάλυψης των NPLs με προβλέψεις φάνει το 49%, για την Ελληνική στο 49,1% και τον συνεργατισμό στο 53,1%.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, οι τράπεζες έχουν πλέον κεφάλαια αισθητά πιο πάνω από το εποπτικό όριο του 11,75% και με τη βελτίωση της ρευστοτικής τους κατάστασης, επιδιώκουν να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Τα κεφάλαια των τραπεζών υπερκαλύπτουν το ελάχιστο εποπτικό όριο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Για την Τρ. Κύπρου ανέρχονται στο 14,3%, για την Ελληνική στο 13,8% και για τον συνεργατισμό 15,7%.

Σε σχέση με τα έξοδα τους, η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική κατέφεραν να τα συγκρατήσουν σε αντίθεση με το συνεργατισμό που τα αύξησε κατά 8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις