Σε παρωδία εξελίσσεται η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής,που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Ευθυγραμμιζόμενος με την απαξιωτική στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση προς την προανακριτική επιτροπή, ο πρώην υπουργός όχι μόνον δεν πήγε να καταθέσει, αλλά επέλεξε να στείλει υπόμνημα... τριών παραγράφων, στο οποίο δηλώνει «αθώος» και δεν απαντά σε κανένα ερώτημα.
«Είμαι αθώος και ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα», αναφέρει, προσθέτοντας πως επιθυμεί «να αχθεί στην τακτική δικαιοσύνη έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές μου».
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια εμπαιγμού της προανακριτικής, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν από την αίθουσα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος , δήλωσε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και βάζει σε κίνδυνο ακυρότητας την προδικασία της προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση Τριαντόπουλου». Είπε επίσης ότι «αποκλείει συνειδητά για πολιτικούς λόγους την κλήτευση μαρτύρων»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, τόνισε ότι «είναι προφανές ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία προωθεί και ολοκληρώνει την επιχείρηση συγκάλυψης»
Λίγο αργότερα, αποχώρησαν από την αίθουσα και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς και της Νίκης. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποχωρώντας κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ και τους χειρισμούς του προέδρου της Επιτροπής, Παναγή Καππάτου, σημειώνοντας ότι οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν σε απαλλαγή τον Τριαντόπουλο.
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ σχολίασαν την απαράδεκτη στάση του πρώην υπουργού, αναφέροντας πως «η νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται».
«Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ´ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας», σχολιάζουν σκωπτικά κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο. Το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση, δεν παρέχει ευχέρεια στον υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας», προσθέτουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.
«Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της. Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι' αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής», εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη.