Σε αρχικό στάδιο συνομιλιών για εξαγορά μεριδίου στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft φέρεται να βρίσκεται η κινεζική CEFC Chine Energy. Σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Reuters, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο συναντήσεις ανάμεσα στον CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν και τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας.
Δεν είναι γνωστό ακόμα τι ποσό σκοπεύει να επενδύσει η CEFC στην Rosneft, ούτε αν ο κινεζικός όμιλος θα αγοράσει νέες μετοχές ή υφιστάμενες της μητρικής εταιρείας.
Μια από τις πηγές δήλωσε ότι η Rosneft θα ήταν ανοιχτή στην πώληση μεριδίου των δραστηριοτήτων στη λιανική αγορά, που περιλαμβάνουν περίπου 3.000 σταθμούς ανεφοδιασμού, 1.000 δεξαμενόπλοια και 150 συγκροτήματα αποθήκευσης.
Η Ρωσία έχει ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.