Προσέγγιση ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα και Ιράν επιχειρούν οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια απομόνωσης αρχικά της Ρωσίας και μετέπειτα της Κίνας τις οποίες έχουν ήδη τοποθετήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Η κίνηση αυτή γίνεται από την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς των δύο χωρών, με τη Μόσχα και το Πεκίνο που συνεργάζονται πολύ στενά, όμως ούτε το Ιράν ούτε η Βόρεια Κορέα θα απεμπολήσουν τις καλές τους σχέσεις με Ρωσία και Κίνα.
Ειδικά το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε μία κούρσα παραγωγής πυρηνικών και απόκτησης τεχνογνωσίας, ασχέτως πότε θα είναι ικανό να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά με την τελευταία προσφάτως υπέγραψε και στρατιωτική συμφωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης με τη Ρωσία έχει στενή συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, όπως εξάλλου έχει και η Τουρκία.
Για τη Βόρεια Κορέα μόνο το γεγονός ότι έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους μέχρι τις 17 Απριλίου τουλάχιστον 13 πυραυλικές δοκιμές μέσου ή μεγάλου βελινεκούς δείχνει ότι δεν είναι εκείνη που θελει αποκλιμάκωση.
Έτσι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποκλιμάκωσης απέναντι σε δύο χώρες, με οποιες όμως έχουν σοβαρά προβλήματα πολύ στενοί τους σύμμαχοι. Με το Ιράν, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία και με τη Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
Οπότε ξεκινά μια διαδικασία σταυρολέξου για πολλούς λύτες, διότι αν πρόκειται ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης και όχι για επικοινωνιακούς λόγους, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα στο διεθνές σύστημα.
Διότι με το μεν Ισραήλ υπάρχει το ζήτημα του EastMed που η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να συνεχιστεί, ενώ για την Άπω Ανατολή, η Ουάσιγκτον θέλει Νότια Κορέα και Ιαπωνία στην AUKUS.
Οπότε να γίνει οποιαδήποτε παραχώρηση προς Βόρεια Κορέα και Ιράν εμμέσως πλην σαφώς αλλάζει άρδην το σκηνικό και προκαλούνται τουλάχιστον ερωτηματικά για το άμεσο μέλλον.