Άμυνα & Διπλωματία

Πυρηνικά όπλα θέλει να αποκτήσει ο Ερντογάν


Δεν σταματάνε οι επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς τώρα φέρνει στο προσκήνιο την απόκτηση πυρηνικών όπλων, μια κίνηση που αν συμβεί ανατρέπει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, καθώς επίσημα πυρηνικά έχει μόνο το Ισραήλ και ανεπίσημα η Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στην Σεβάστεια ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ορισμένοι έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και δεν είναι ένας ή δύο, αλλά εγώ δεν πρέπει να έχω.. Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε αναφερόμενος στις μεγάλες δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Αναφέρθηκε χωρίς να τον κατονομάσει σε ξένο ηγέτη πρόεδρο χώρας, που του είχε εκμυστηρευθεί ότι η «χώρα του έχει 7.500 πυρηνικές κεφαλές και συνεχίζει να αυξάνει το οπλοστάσιο της ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν 12.000-15.000 πυραύλους» και έκανε ειδική αναφορά στο Ισραήλ που χρησιμοποιεί όπως είπε το πυρηνικό οπλοστάσιο του ως μέσο απειλών».

Ωστόσο αν και υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσίας για την κατασκευή εργοστασίου στο Ακουγιού, όπου αντιμετωπίζει προβλήματα, η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει συνεργασία για την παραγωγή πυρηνικών όπλων εκτός από τη Ρωσία και με το Πακιστάν που διαθέτει πυρηνικά και έχει πολύ καλές σχέσεις και στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα.

Πάντως το περίεργο είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ διότι μία χώρα που... τραβάει το σκοινί και απομακρύνεται από τη Δύση, όπως φαίνεται από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, και θέλει να γίνει από περιφερειακή παγκόσμια δύναμη θα αποτελέσει πρόβλημα τόσο για τη Δύση (ΗΠΑ-Ευρώπη) όσο και για την ανατολή (Ρωσία-Κίνα).

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας αποκαλύπτονται από την πολεμική της βιομηχανία που επιχειρεί να κατασκευάζει σχεδόν το σύνολο των οπλικών της συστημάτων, από την εμπλοκή της σε τρεις πολέμους (Συρία, Ιράκ, Λιβύη) και από τις βάσεις που διατηρεί στο εξωτερικό (Κατάρ, Σομαλία, κατεχόμενα στην Κύπρο).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα