Παντελώς αβάσιμες αποδεικνύονται οι κινδυνολογικές εκτιμήσεις εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ κλπ), του ΔΝΤ και διεθνών οίκων, που «προειδοποιούσαν» ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων απασχόλησης και άνοδο της ανεργίας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σημειώθηκε ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι προσλήψεις τον Φεβρουάριο ήταν κατά 27.840 περισσότερες από τις αποχωρήσεις-απολύσεις. Είναι η καλύτερη επίδοση που σημειώνεται από το 2001, αντανακλώντας την γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη», τον Φεβρουάριο έγιναν 165.110 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ οι αποχωρήσεις-απολύσεις ήταν 137.270.
Παραμένει πάντως ως αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι περίπου οι μισές προσλήψεις αφορούν ευέλικτη απασχόληση.
Οσον αφορά τις ειδικότητες, την μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι «υπάλληλοι γραφείου» με 5,4 χιλιάδες «καθαρές» προσλήψεις (αναγγελθείσες προσλήψεις μείον αποχωρήσεις). Ακολουθούν οι «ανειδίκευτοι εργάτες» με 2,8 χιλιάδες και οι σερβιτόροι με 2,2 χιλιάδες.
Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε:
«Το θετικό ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον μήνα ακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού, διαψεύδει την κινδυνολογία ότι αυτή θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη θέση της κυβέρνησης ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πέρα από μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης, συνιστά και αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης».