Απεσταλμένοι των εμπόλεμων παρατάξεων του Σουδάν --του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)-- βρίσκονται σήμερα στην Τζέντα για συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ενώ διεθνείς μεσολαβητές ασκούσαν πιέσεις για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες.
Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να τελειώσουν οι μάχες που έχουν μετατρέψει τμήματα της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ σε πολεμικές ζώνες και έχουν εκτροχιάσει ένα σχέδιο με διεθνή υποστήριξη για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από χρόνια ταραχών και εξεγέρσεων.
Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον καλωσόρισαν νωρίτερα τις «συνομιλίες πριν από διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ και τους κάλεσαν να εμπλακούν ενεργά μετά την παραβίαση πολυάριθμων συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.
Όμως οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές πως θα συζητήσουν μόνο μια ανθρωπιστική εκεχειρία και πως δεν θα διαπραγματευθούν ένα τέλος στον πόλεμο.
Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της οργάνωσης, ο ηγέτης των ΔΤΥ Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι, είπε πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν τον σκοπό που έχει τεθεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση πολιτών.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν δήλωσαν ότι έστειλαν αντιπροσωπεία στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσα χθες Παρασκευή το βράδυ, όμως ο ειδικός απεσταλμένος Νταφάλαχ Αλχάτζ δήλωσε πως ο στρατός δεν θα συνομιλήσει απευθείας με οποιαδήποτε αντιπροσωπεία των «στασιαστών» των ΔΤΥ.
Ο Χεμέντι εν τω μεταξύ δεσμεύθηκε να συλλάβει ή να σκοτώσει τον επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και υπάρχουν επίσης στοιχεία επί του πεδίου ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν ανέφερε σε ένα τουίτ πως ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα «δεσμευθούν στον διάλογο που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης».
Στην πόλη Μπάχρι στην άλλη πλευρά του Νείλου απέναντι από το Χαρτούμ, ο ήχος πολεμικών αεροσκαφών ακούστηκε στη διάρκεια της νύχτας και οι εκρήξεις τρόμαξαν τους κατοίκους. «Δεν φεύγουμε από το σπίτι επειδή φοβόμαστε τις αδέσποτες σφαίρες», δήλωσε ένας κάτοικος με το όνομα Άχμεντ.
Αυτόπτης μάρτυρας στο Ανατολικό Χαρτούμ έκανε λόγο σήμερα για συγκρούσεις με όπλα και αεροπορικές επιδρομές πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Το αυτοκίνητο του Τούρκου πρεσβευτή δέχθηκε επίσης πυρά από αγνώστους, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή. Ο πρεσβευτής είναι ασφαλής εντός της πρεσβείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η Τουρκία θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Χαρτούμ στο Πορτ Σουδάν μετά την επίθεση.
Τόσο ο στρατός όσο και οι ΔΤΥ κατηγόρησαν οι μεν τους δε ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
Η σύγκρουση ξέσπασε στις 15 Απριλίου μετά την κατάρρευση ενός υποστηριζόμενου από τη διεθνή κοινότητα σχεδίου για τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Ο Μπουρχάν, στρατιωτικός καριέρας, ηγείται ενός συμβουλίου που ασκεί την εξουσία μετά την εκδίωξη το 2019 του επί χρόνια αυταρχικού ηγέτη Όμαρ αλ Μπασίρ και το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, ενώ ο Χεμέντι, πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης που έγινε γνωστός στη σύγκρουση στο Νταρφούρ, είναι ο αναπληρωτής του.
Προτού ξεσπάσουν οι μάχες, ο Χεμέντι είχε κάνει βήματα, όπως κινούμενος πιο κοντά σε έναν πολιτικό συνασπισμό, που έδειχναν ότι είχε πολιτικά σχέδια. Ο Μπουρχάν επέρριψε την ευθύνη για τον πόλεμο στις «φιλοδοξίες» του.
Ανθρωπιστική καταστροφή
Δυτικές δυνάμεις υποστήριξαν τη μετάβαση σε κυβέρνηση πολιτικών σε μια χώρα που βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι, ανάμεσα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και την ασταθή περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ταξιδεύει το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τους Σαουδάραβες ηγέτες.
Η Σαουδική Αραβία έχει στενές σχέσεις με τον Μπουρχάν και τον Χεμέντι, που έστειλαν αμφότεροι στρατεύματα για να βοηθήσουν τον υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμό στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία επικεντρώνεται επίσης στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία μοιράζεται με το Σουδάν.
Ο ΟΗΕ έχει περιορίσει σημαντικά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν αφότου τρεις υπάλληλοί του σκοτώθηκαν και οι αποθήκες του λεηλατήθηκαν και επιδιώκει να εξασφαλίσει εγγυήσεις για ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι συγκρούσεις επηρέασαν επίσης κρίσιμες υποδομές και προκάλεσαν το κλείσιμο των περισσότερων νοσοκομείων στις περιοχές των συγκρούσεων. Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι διένειμε ιατρική βοήθεια στο Πορτ Σουδάν, όμως περιμένει διασφαλίσεις ασφάλειας και πρόσβασης η έλλειψη των οποίων εμπόδισε τέτοια φορτία να φθάσουν στο Χαρτούμ, όπου οι προμήθειες εξαντλούνται στα λίγα νοσοκομεία που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.