Η OpenAI βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την αντίληψη ότι χάνει έδαφος στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά έναντι κινεζικών εταιρειών όπως η DeepSeek, την οποία κατηγορεί ότι έχει κλέψει πνευματική ιδιοκτησία της. Παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο έργο κατασκευής data centers, ενώ φέρεται να προετοιμάζεται για έναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης στην ιστορία.
Σε μια εκτενή συνεδρία AMA (Ask Me Anything) στο Reddit την Παρασκευή, ερευνητές, μηχανικοί και στελέχη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του CEO Σαμ Άλτμαν, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρείας.
Ο Άλτμαν αναγνώρισε ότι η DeepSeek έχει μειώσει το προβάδισμα της OpenAI στην τεχνητή νοημοσύνη και παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του βρέθηκε «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» σε ό,τι αφορά τον ανοιχτό κώδικα (open source). Αν και η OpenAI έχει ανοίξει στο παρελθόν ορισμένα από τα μοντέλα της, γενικά έχει επιλέξει μια προσέγγιση κλειστού κώδικα.
"Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια διαφορετική στρατηγική για το open source," δήλωσε ο Άλτμαν. "Δεν συμμερίζονται όλοι στην OpenAI αυτή την άποψη και δεν είναι η τωρινή μας προτεραιότητα... Θα συνεχίσουμε να παράγουμε καλύτερα μοντέλα, αλλά το προβάδισμά μας θα είναι μικρότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια."
Ο Κέβιν Ουάιλ, επικεφαλής προϊόντων της OpenAI, ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει ως open source παλαιότερα μοντέλα, που δεν θεωρούνται πλέον κορυφαία. "Σίγουρα θα το σκεφτούμε περισσότερο στο μέλλον," είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η OpenAI φαίνεται επίσης να αναθεωρεί τη στρατηγική της όσον αφορά τη διαφάνεια των μοντέλων της. Αυτή τη στιγμή, οι αλγόριθμοί της δεν αποκαλύπτουν τη συλλογιστική τους διαδικασία, σε μια προσπάθεια αποτροπής της αντιγραφής τους από ανταγωνιστές. Ωστόσο, η DeepSeek έχει ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση, επιτρέποντας στο μοντέλο R1 να εμφανίζει πλήρως την αλυσίδα σκέψης του. "Δουλεύουμε στο να δείξουμε πολύ περισσότερα από όσα δείχνουμε σήμερα – αυτό θα γίνει πολύ σύντομα," ανέφερε ο Ουάιλ.
Ο Άλτμαν και ο Ουάιλ διέψευσαν τις φήμες ότι το ChatGPT, η δημοφιλής πλατφόρμα της OpenAI, θα αυξήσει τις τιμές του. Ο Άλτμαν δήλωσε ότι η εταιρεία θέλει να κάνει το ChatGPT "φθηνότερο" με την πάροδο του χρόνου, αν αυτό είναι εφικτό. Προηγουμένως, είχε αναφέρει ότι η OpenAI χάνει χρήματα από το ακριβότερο πακέτο ChatGPT Pro, που κοστίζει 200 δολάρια το μήνα.
Σε σχετική συζήτηση, ο Ουάιλ ανέφερε ότι η OpenAI συνεχίζει να διαπιστώνει ότι η αύξηση της υπολογιστικής ισχύος οδηγεί σε πιο αποδοτικά μοντέλα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία του Stargate, του νέου γιγαντιαίου data center της OpenAI, το οποίο στοχεύει να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.
Όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα "αυτόνομης αυτοβελτίωσης" των μελλοντικών μοντέλων, ο Άλτμαν δήλωσε ότι πλέον θεωρεί πιο πιθανό ένα "ταχύ σενάριο απογείωσης" από ό,τι πίστευε στο παρελθόν. Η αυτοβελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια διαδικασία όπου ένα AI σύστημα μπορεί να βελτιώνει μόνο του τη νοημοσύνη και τις ικανότητές του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ωστόσο, ο Άλτμαν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για υπερβολικές υποσχέσεις, έχοντας πρόσφατα χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της OpenAI για την επίτευξη Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AGI).
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσε τη χρήση των μοντέλων της OpenAI για την ανάπτυξη καταστροφικών όπλων, όπως τα πυρηνικά. Πρόσφατα, η OpenAI ανακοίνωσε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για την παροχή των μοντέλων της στα Εθνικά Εργαστήρια των ΗΠΑ, εν μέρει για έρευνα στην πυρηνική άμυνα. Ο Ουάιλ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους κυβερνητικούς επιστήμονες, λέγοντας: "Τους γνωρίζω προσωπικά και είναι κορυφαίοι ερευνητές στην τεχνητή νοημοσύνη. Δεν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμόσουν απερίσκεπτα κάποιο μοντέλο σε έναν πυρηνικό υπολογισμό."
Σε τεχνικό επίπεδο, η OpenAI αποκάλυψε ότι το επόμενο reasoning μοντέλο της, το o3, θα κυκλοφορήσει σε "λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες," ενώ για το επόμενο κορυφαίο non-reasoning μοντέλο GPT-5, ο Άλτμαν ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα." Όσον αφορά τη διαδοχή του DALL-E 3, ο Ουάιλ επιβεβαίωσε ότι η OpenAI εργάζεται πάνω σε μια νέα έκδοση του μοντέλου εικόνας και δήλωσε πως "θα αξίζει την αναμονή".