Προβληματισμό στους κόλπους της ηγετικής ομάδας και των στελεχων της ΝΔ προκαλεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Οι πρώτες δηλώσεις του προκάλεσαν ευφορία, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ενισχύουν την ενότητα στο κόμμα. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται σε 'αλλο μήκος κύματος και ότι οι απόψεις του σε πολλά βασικά θέματα αποκλίνουν από τη γραμμή της Μητσοτάκη.
Φσίνεται λοιπόν ότι μεταξύ παλιάς και νέας ηγεσίας της ΝΔ δεν υπάρχει η ομοψυχία και η ταύτιση απόψεων, που οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη ανέμεναν - και επιδίωκαν - να αναδειχθεί μέσα από το Συνέδριο Θέσεων και Αρχών
Ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε ότι διαφωνεί πλήρως με τις επιλογές της παρούσας ηγεσίας και έθεσε διαφορετική ατζέντα. με προτεραιότητες τη συνταγματική αναθεώρηση και την κοινωνική πολιτική, η οποία πρέπει να εστιάσει στη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Εμμέσως πλην σαφώς, στις νεοφιλελευθερες απόψεις της τωρινής κομματικής ηγεσίας, ο κ. Καραμανλής αντέταξε τις αντιλήψεις μιας "λαϊκής δεξιάς".
Συγκεκριμένα επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες του κόμματος είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».
Όπως είναι λογικό η δήλωση Καραμανλή πυροδότησε έντονο προβληματισμό στο επιτελείοτου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί αντίθετος με την συνταγματική αναθεώρηση και κυρίως με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Σαφής διαφορποίηση απόψεων διαπιστώνεται και στο πεδίο οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάλης έχει εστιάσει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας με "μεταρρυθμίσεις" (ιδιωτικοποιήσεις) και με φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις. Αντίθετα, για τον πρώην πρωθυπουργό προτεραιότητα αποτεχή η διατήρηση του κοινωνικού ιστού με μέτρα ανακούφισης των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.