Η διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας και ασφάλειας εφοδιασμού είναι οι δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την κρίση με τον σταθμό εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, χτίσαμε συμμαχίες και συνεργασίες για την ανάπτυξη υποδομών που μεσομακροπρόθεσμα καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ενεργειακές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, την Αλβανία, την Αίγυπτο και την προοπτική απευθείας διασύνδεσης με την Αυστρία και τη Γερμανία. Ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ το 2030 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού αναβαθμίζεται σε 80% με τελικό στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Για την επίτευξη των στόχων, τόνισε ο υπουργός, εκτός από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ χρειάζονται μονάδες αποθήκευσης καθώς και αναβάθμιση των δικτύων.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε εξάλλου ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης παραμένει το 2028 με παράλληλη εντατικοποίηση της χρήσης του λιγνίτη στο μεσοδιάστημα προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου. «Η πράσινη μετάβαση, κατέληξε, συμβαδίζει με την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια».