Πολιτική

Σκυλακάκης: Βάσει επιστημονικών δεδομένων η απόφαση για ανεμογεννήτριες σε Έβρο- Ροδόπη


επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθοδηγήσουν την απόφαση για το εάν τελικώς θα προχωρήσουν τα αιολικά πάρκα στον Έβρο και τη Ροδόπη, σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή.

Ο βουλευτής κατήγγειλε, ότι ενώ το πανέμορφο εθνικό πάρκο της Δαδιάς «ακόμα κάπνιζε», η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εξέδιδε απόφαση με την οποία έδινε άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού μέσα στην καμένη έκταση, μέσα σε περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας»-NATURA, στο νότιο δασικό σύμπλεγμα του Έβρου.

Μετά την «κατακραυγή», όπως είπε ο κ. Δελής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναστολή μέχρι ένα έτος της αδειοδότησης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δάσος της Δαδιάς. Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτή την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία επιχειρείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε δάσος και να μεριμνήσει για να αποκατασταθεί ο βιότοπος της αναπαραγωγής των σπάνιων αρπακτικών που βρίσκονταν εκεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη αδειοδότηση, από πλευράς συλλογικής απόφασης στην οποία στηρίχθηκε η αποκεντρωμένη διοίκηση, είχε δοθεί πριν από την πυρκαγιά. Η αποκεντρωμένη διοίκηση επικύρωσε ουσιαστικά αυτήν την απόφαση που είχε ληφθεί πριν από την πυρκαγιά».

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «το υπουργείο ήρθε μόλις έγινε γνωστό, και είπε ότι υπάρχει αναστολή η οποία θα έχει καταρχήν διάρκεια μέχρι έναν χρόνο, και στο ενδιάμεσο θα υπάρξει μια επιστημονική μελέτη για το εάν και τι πρέπει να συνεχίζεται σε δραστηριότητες οικονομικές σε αυτήν την περιοχή που επλήγη».

«Ευτυχώς, η καταστροφή που έγινε στη Δαδιά - και η οποία είναι πολύ μεγάλη - έχει αφήσει και πάρα πολλές συστάδες, οι οποίες δεν έχουν πειραχτεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην επόμενη φάση. Μέσα δηλαδή στην καμένη έκταση, έχουμε πολλές συστάδες - που τα δέντρα έχουν κρατηθεί - για να δούμε ποια θα είναι η ταχύτητα της φυσικής αναγέννησης στην περιοχή», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πολιτική της κυβέρνησης είναι, τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις να τον έχει η επιστήμη:

«Η επιστήμη θα δώσει απαντήσεις τι ακριβώς παρέμβαση έχουν οι ανεμογεννήτριες σε μία περιοχή. Πρέπει αυτό να στοιχειοθετείται επιστημονικά, έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να είναι αποδεδειγμένη, και όπου είναι ανάγκη να υπάρχει και το αντίστοιχο περιβαλλοντικό ισοδύναμο», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Αφήσατε να εννοηθεί ότι αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα και αφού γίνει μία μελέτη, δεν αποκλείεται να αδειοδοτηθεί εκ νέου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε αυτό το καμένο δάσος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για έναν προφανή πολιτικό ελιγμό από την κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το ζήτημα και δεν είναι βέβαια και ο μόνος. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επιστημονικές τεκμηριώσεις για να σκεφτεί κάποιος ότι δεν μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες σε μια προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι η περιοχή Natura, πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή η οποία έχει καεί. Έχει, δηλαδή, τραυματιστεί, έχει τρωθεί το φυσικό περιβάλλον, τα πτηνά και τα ζώα έχουν φύγει, και την ώρα που εμείς χρειάζεται εκεί να αναδασώσουμε για να τα προσκαλέσουμε, για να έρθουν ξανά πίσω, εμείς θα πάμε να κάνουμε εργασίες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέμεινε ωστόσο ότι «η συζήτηση προφανώς πρέπει να γίνει με κριτήρια επιστημονικά και πρέπει να αναζητούμε λύσεις που να βελτιστοποιούν και την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη». Στο πνεύμα αυτό, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ: «Εμένα, όμως, η δουλειά μου, η δουλειά της κυβέρνησης, δεν είναι τα πρόσκαιρα οφέλη, πολιτικά ή άλλα, αλλά είναι να κάνουμε δουλειά, να κάνουμε δουλειά και για να μειώσουμε το διοξείδιο που βγαίνει στην ατμόσφαιρα και καταστρέφει τα δάση μας - αυτό κατά κύριο λόγο, σε ολόκληρο τον πλανήτη το διοξείδιο καταστρέφει τα δικά μας δάση - και να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, με επιστημονικούς όρους όμως. Να ξέρουμε αυτό που κάνουμε, γιατί το κάνουμε, πώς το κάνουμε, ποιοι πλήττονται, πώς βοηθάμε να μην πλήττονται, ποιοι πληθυσμοί πλήττονται και πώς βοηθάμε να μην πλήττονται, και όλα αυτά να τα τεκμηριώνουμε πλήρως επιστημονικά. Αυτή είναι η πολιτική μας».  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα