Οικονομία

Σμυρλής: Υπάρχουν σοβαρά κίνητρα πλέον στην Ελλάδα για επενδύσεις


Την ουσία της νέας δομής του υπουργείου Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και πως αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και στήριξης των εξαγωγέων μας ανέδειξε σε συνέντευξή του σήμερα στo Ραδιόφωνο του Alpha 9,89, στην εκπομπή «ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, και πρόεδρος του Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρουν οι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι (ΟΕΥ) της Ελλάδας δίνοντας τη δυνατότητα σε συνδυασμό με την Enterprise Greece, στο ΥΠΕΞ εντελώς επαγγελματικά να παρέχει την πραγματική εικόνα μιας νέας αγοράς για την οποία ενδιαφέρεται μια ελληνική επιχείρηση που εξάγει ώστε να μπορεί να γνωρίζει εάν αξίζει να απευθυνθεί σε αυτή την αγορά ή όχι.

Ειδικότερα ο κ. Σμυρλής εξήγησε ότι η χώρα μας διαθέτει 55 γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο, στα οποία συλλέγονται πληροφορίες της αγοράς, σε επαφή με διάφορους φορείς της κάθε χώρας, όπως επιμελητήρια υπουργεία, αλλά και επιχειρησιακούς φορείς. "Αυτή τη στιγμή", όπως είπε, οι Οικονομικοί και Εμπορικοί μας Ακόλουθοι, "έχουν και την υποστήριξή μας και μπορούν πλέον και να χρησιμοποιούν όλα τα επαγγελματικά εργαλεία που διαθέτει η Enterprise Greece, η οποία είναι συνδεδεμένη με εξειδικευμένες πλατφόρμες του ΟΟΣΑ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων φορέων".

Δίνοντας την εικόνα των πεπραγμένων ο ΓΓ ΔΟΣΕ επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας "έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, webinars, όπου συμμετέχουν Έλληνες εξαγωγείς, σε συνδυασμό με τις B2B συναντήσεις με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τα Γραφεία ΟΕΥ μαζί με την Enterprise Greece". Υπογράμμισε δε ότι "αυτή είναι η ουσία της νέας δομής" καθώς "η Enterprise Greece μπορεί να δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, γιατί είναι συνδεδεμένη με όλα τα fora, τα οποία διαθέτουν επίσημα στοιχεία κρατών", ενώ βρίσκεται και σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΣΕΒΕ και τον ΕΒΕΑ. Και πρόσθεσε: "Διοργανώνουμε επίσης customized events, δηλαδή όταν έχουμε ζήτηση για ένα κλάδο, για μια χώρα από αρκετές εταιρείες, συστήνουμε εκδηλώσεις για να τους βρούμε συνεργάτες και πραγματοποιούμε συναντήσεις, ούτως ώστε να τους βοηθήσουμε. Δεν έχουμε δηλαδή έναν προγραμματισμό τυφλό".

Ειδικότερα για τις εξαγωγές μας, όπως τόνισε ο κ. Σμυρλής "πήγαν καλά φέτος, γιατί μπορέσαμε και κάναμε όλα αυτά τα webinars κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φαίνονται τα πρώτα καλά αποτελέσματα": "Κλείνονται συναντήσεις δια ζώσης, κλείνονται συμφωνίες και αρχίζει και προχωράει η διαδικασία".

"Επίσης και το κομμάτι των επενδύσεων επίσης πάει πολύ καλά, κάτι που αποδεικνύουν και τα νούμερα" επισήμανε ο ΓΓ ΔΟΣΕ εξηγώντας ότι "κλείσαμε με 2,8 δις ευρώ στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν από την πλευρά μας, ως Enterprise Greece, και πέρασαν από τη Διυπουργική, άρα πλέον είναι στη φάση της υλοποίησης. Και εάν συγκρίνουμε αυτό το νούμερο με την προηγούμενη πενταετία που ανήλθε μόλις στο 1,6 δισ. φέτος έχουμε 7 δισ. στρατηγικές επενδύσεις".

Το σημαντικό, όμως, όπως αποσαφήνισε, "δεν είναι το νούμερο, είναι ότι έχουν ανοίξει και άλλοι κλάδοι. Είχαμε πάντα κάποιες επενδύσεις τουρισμού, τώρα έχουμε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε τεχνολογία", όπως "η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Volkswagen με την Αστυπάλαια που είναι επίσης ένα project καινοτομίας" και "δημιουργούν ένα θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά", "το οποίο δημιουργεί μια ροή νέων επενδυτών".

Τέλος ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε και στο κομμάτι της βιομηχανίας, "όπου έχουμε επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, όπως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και το εργοστάσιο της Elpen". Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι οι στρατηγικές επενδύσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο ξένες αλλά και ελληνικές. "Γιατί" όπως είπε "εμείς θέλουμε και τα ελληνικά κεφάλαια να παραμένουν στη χώρα και όχι να πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες". "Υπάρχουν σοβαρά κίνητρα πλέον και οφείλω να σας πω ότι υπάρχει και ένα καλό προηγούμενο, λόγω της περσινής χρονιάς και της ανταπόκρισης που είχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Υπάρχει πλέον ένα καλό όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ, διότι έρχονται οι επενδυτές και μας μιλάνε, γνωρίζοντας ότι σε αυτή τη χώρα μπορούν να επενδύσουν, γιατί υπάρχει μια φιλοπενδυτική κυβέρνηση" κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις