Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ήταν παρών στη Νέα Υόρκη ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, εβδομάδες πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μία αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα σχετικά ευρήματα είχαν γίνει γνωστά, σε προκαταρκτική φάση, από τον Σεπτέμβριο μέσω προδημοσίευσης, αλλά τώρα υπήρξε επιβεβαίωσή τους με σχετική δημοσίευση σε υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανακάλυψαν αντισώματα του κορονοϊού σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο για άλλους λόγους τότε, καθώς προέρχονταν από ασθενείς με άλλες παθήσεις (π.χ. καρκίνο), από έγκυες κ.ά. Ενώ ο κορονοϊός κυκλοφορούσε αφανής στην πόλη, τα δείγματα αίματος, όπου υπήρχαν τα πρώιμα ίχνη του, παρέμεναν στο εργαστήριο και άργησαν να γίνουν αντιληπτά.
«Τώρα, πλέον, ξέρουμε ότι υπήρχαν πολλά ασυμπτωματικά και ήπια έως μέτρια περιστατικά Covid-19, που πέρασαν τότε απαρατήρητα», δήλωσε η Εμίλια Μία Σορντίλο, διευθύντρια κλινικής Μικροβιολογίας του Όρους Σινά.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Όρους Σινά, Φλόριαν Κράμερ, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν μία ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού, η οποία είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο SARS-CoV-2 πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο.
Ο κορονοϊός μόλυνε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης και προκάλεσε δεκαπλάσιους θανάτους σε σχέση με τη γρίπη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία υπολόγισε ότι ένας στους 100 ανθρώπους με Covid-19 πέθανε κατά το πρώτο επιδημικό κύμα στη Νέα Υόρκη. Αυτό το ποσοστό θνητότητας στη διάρκεια του πρώτου κύματος, κατά τον δρα Κράμερ, υπήρξε πολύ υψηλό και μεγαλύτερο από ό,τι σε πολλά μέρη του κόσμου.
«Πρέπει να πάρουμε τον ιό στα σοβαρά. Αν υπάρξουν πάρα πολλά κρούσματα, το οποιοδήποτε σύστημα υγείας θα κατακλυστεί πέρα από τις δυνατότητές του», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Η νέα μελέτη βρήκε, επίσης, ισχυρή ανοσιακή αντίδραση, που διαρκούσε αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, κάτι που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη μελέτη του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία τα αντισώματα κατά του κορονοϊού μειώνονται γρήγορα. Όπως είπε ο Κράμερ, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι εμφάνισε αντισώματα, ποσοστό μεγάλο, αλλά όχι επαρκές για την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας («αγέλης»). Πάντως, τόνισε ότι τα στοιχεία από τη Ν.Υόρκη δεν έδειξαν μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου.
πηγή: ΑΠΕ