Έρευνα για τις δολοφονίες 102 δημοσιογράφων και την εξαφάνιση άλλων 14 μεταξύ του 2012 και του 2018 στο Μεξικό ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) .
Η RSF και η μεξικανική ΜΚΟ Propuesta Civica ζητούν το ΔΠΔ να ερευνήσει «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ο Κριστόφ Ντελουάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη μεξικανική πρωτεύουσα.
Οι 102 δολοφονίες και οι 14 εξαφανίσεις, που έγιναν επί των ημερών των κυβερνήσεων των προέδρων Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) και Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018), μπορούν να θεωρηθούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», διότι διαπράχθηκαν εντός των ορίων μιας «γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού, εν προκειμένω του πληθυσμού των δημοσιογράφων», επιχειρηματολόγησε.
Υπάρχει «καταφανής συνέργεια των αρχών», οι οποίες ήγειραν εμπόδια στις έρευνες, ή ακόμη βρίσκονταν οι ίδιες πίσω από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τον Ντελουάρ.
Το ΔΠΔ, διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για την εκδίκαση των σοβαρότερων εγκλημάτων, δεν μπορεί να αναλάβει καμιά έρευνα παρά μόνο εάν το ζητήσει κάποιος ή κάποια εισαγγελέας του, κάποιο κράτος που το αναγνωρίζει, ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η RSF κατά συνέπεια ζήτησε από την επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση στο Μεξικό, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στον νυν πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, να ζητήσει από το ΔΠΔ να ερευνήσει τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Ο αντιπρόσωπος της RSF στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής Εμανουέλ Κολομπιέ δήλωσε από την πλευρά του ότι συναντήθηκε χθες Τρίτη με μεξικανούς αξιωματούχους για να τους ενημερώσει για αυτή την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι έτυχε «πολύ θετικής» υποδοχής.
Ένας από τους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε, ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλεχάντρο Ενσίνας, τον διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ είναι «ανοικτός» στην ιδέα αυτή, εξήγησε ο Κολομπιέ.
Το Μεξικό καταλαμβάνει την 147η θέση στην κατάταξη συνολικά 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, έναν κατάλογο που καταρτίζει η RSF. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, στο ίδιο επίπεδο με το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη. Το 2018, τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν.