Πολιτική

Σύμπνοια στον ΣΥΡΙΖΑ για σκοπιανό, στήριξη σε κυβερνητικούς χειρισμούς


Συναίνεση στα θέματα οικονομικής πολιτικής, με «αστερίσκους» από τους «53». Καμία αρνητική ψήφος στην Κ.Ε.

Ενισχυμένη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλισμένη την εσωτερική συνοχή του κόμματος και την σχεδόν ομόθυμη υποστήριξη του  όχι μόνον στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο σκοπιανό, αλλά και στο χειρισμό των ζητημάτων που αφορούν την οικονομική πολιτική και την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Χωρίς καμία αρνητική ψήφο εγκρίθηκε από την ΚΕ η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που επικεντρώνεται  στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην πορεία εξόδου από τα μνημόνια και στο  πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Η διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν με 13 «λευκά» και με το – σύνηθες πλέον σε τέτοιες περιστάσεις – κείμενο της ομάδας των «53», που συνεχίζουν «σε ήχο πλάγιο» την κριτική σε επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Οι «53» συμφωνούν με τους χειρισμούς στο σκοπιανό, εστιάζοντας την κριτική τους στην πολιτική συμμαχιών (συνεργασία με ΑΝ.ΕΛ), στα θέματα εσωτερικής και στην υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος.

 Ευνοϊκή συγκυρία

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που υπεψηφίστηκε, λύση είναι «μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ γειτονικών κρατών και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή».

Η Π.Γ. εκτιμά ότι η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά, καθώς κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ονοματολογικό:

•  Στην Ελλάδα, η παρουσία μιας «ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα», που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα.

•  Στην ΠΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό και τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματο.

Εξοδος από τα Μνημόνια με «αριστερή υπογραφή»

Επίσης, στην εισήγησή της η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια». Όπως επισημαίνει, «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει “αριστερή υπογραφή” είναι καθοριστικό».

Επισημαίνει τα θετικά πεπραγμένα της κυβέρνησης σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων.

Ακόμη, περιγράφει αναλυτικά και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Με αφορμή το συνδικαλιστικό νόμο και τα προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση, η εισήγηση τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ.

 Κριτική από τους «53»

Ενα κείμενο 15 σελίδων αποτελεί την παρέμβαση της ομάδας των «53», που εκφράζουν ενστάσεις για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ και αφήνουν αιχμές για τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Στο κείμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «συμβολή για διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», οι «53» σημειώνουν ότι η πρώτη τριετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ «έχει δημιουργήσει μεγάλο απόθεμα εμπειρίας. Για την επόμενη περίοδο τεράστια σημασία έχει η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής. Η έξοδος από τα μνημόνια αν και ανοίγει δρόμο, δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις (σε ενέργεια, δίκτυα, μεταφορές) επισημαίνεται ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τα κινήματα υπεράσπισης και να συμβάλουμε ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις για το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τις εργασιακές σχέσεις».

Εντονότερη είναι η κριτική για τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος και για τις εσωκομματικές διαδικασίες. Οι «53» μέμφονται την ηγετική ομάδα και την κυβέρνηση για αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων και για ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων.

«Χρειάζεται επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση σε όλο το κόμμα, την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική ομάδα», τονίζουν σε άλλο σημείο του κειμένου.

 Με  ΑΝ.ΕΛ και Κεντροαριστερά

Η ομάδα των «53» υπογραμμίζει ότι στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Διατυπώνει ομως ενστάσεις για τη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες – αν και την θεωρεί «υποχρεωτική» υπό τις συνθήκες που μεσολάβησαν. Τονίζει πάντως ότι «η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ. ΕΛ δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε ζητήματα κρίσιμα για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Επικριτικά τοποθετούνται για την κεντροαριστερά,  δικαιολογώντας εμμέσως την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργασθεί με τους ΑΝ.ΕΛ.  Στο κείμενο-παρέμβαση αναφέρεται ότι «οι υποτιθέμενοι όμοροι χώροι δεν υφίστανται, από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και φλερτάρουν απροκάλυπτα με τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις