H ελληνική οικονομία απογειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. «Έτρεξε» - σε ετήσια βάση- με ρυθμό ανάπτυξης 7,7%, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον τουρισμό και την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών.
Η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο, είχε προηγηθεί το +7 του πρώτου τριμήνου, αποτελεί ουσιαστικό αρωγό στο «εγχείρημα» διαμόρφωσης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, μέσω του οποίου θα αποδοθούν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση και στον εντεινόμενο πληθωρισμό και σε αντίθεση με άλλες χώρες, θα αποφύγει τη διολίσθηση προς την ύφεση.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο, έχοντας στα χέρια του αυτά τα αποτελέσματα και αναμένοντας την κορύφωση των εσόδων από τον τουρισμό, ενδεχομένως να αναθεωρήσει επί τω βέλτιστω το καλάθι παροχών προς τους πολίτες. Με τον αστερίσκο, όμως, της ενεργειακής ακρίβειας, να παραμένει έντονος και ισχυρός.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, αυξήθηκε κατά 7,7% το β’ τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ κινήθηκε ανοδικά κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συνολικά ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το σύνολο του εξαμήνου ανήλθε σε 7,8%.
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- •Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.
Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται
«Σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο εφέτος και επεσήμανε ότι, μετά και τη νέα εξέλιξη, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο σύνολο του 2022 θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Προσέθεσε δε, ότι προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι «η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».